Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις προκάλεσε η πρόταση βουλευτών (17.05.2012) για αναθεώρηση του μορατόριουμ που έχει τεθεί στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη χρήση της μεθόδου της «υδραυλικής διάρρηξης».
Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις προκάλεσε η πρόταση βουλευτών (17.05.2012) για αναθεώρηση του μορατόριουμ που έχει τεθεί στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη χρήση της μεθόδου της «υδραυλικής διάρρηξης».
 
Η εν λόγω τροπολογία, που κατατέθηκε στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο αό την ad hoc κοινοβουλευτική επιτροή για το αέριο από σχιστόλιθο, απαλείφει διάταξη σύμφωνα με την οποία η πίεση που χρησιμοποιείται στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ατμόσφαιρες. Βάσει του αιτιολογικού της πρότασης, η αλλαγή αυτή ζητήθηκε από πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου, οι οποίες τόνισαν ως η ισχύουσα απαγόρευση εμποδίζει τις εργασίες έρευνας και παραγωγής συμβατικού φυσικού αερίου.

Πάντως, μετά την εξέλιξη αυτή, περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοοίησαν με νέες κινητοοιήσεις και υποστήριξαν ότι η τροπολογία ουσιαστικά αίρει την απαγόρευση χρήσης της μεθόδου υδραυλικής διάρρηξης.

Παράλληλα, οι εν λόγω περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι η ως άνω τροολογία διευκολύνει τις δραστηριότητες γεώτρησης των εταιρειών: α) Park Place, που πραγματοοιεί γεωτρήσεις στο χωριό Vranino κοντά στην όλη Kavarna, β) Direct Petroleum η οποία πραγματοοιεί επίσης γεωτρήσεις στο
χωριό Deventsi και γ) Rusgekom που πραγματοοιεί γεωτρήσεις στο χωριό Rogozina κοντά στην Dobrudzha.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου 2012 και κατόιν αντιδράσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων, η βουλγαρική κυβέρνηση είχε ανακαλέσει άδεια που είχε αρχικά δοθεί στην αμερικανική εταιρεία Chevron για τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό και την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στη βουλγαρική επικράτεια.
 
Στις 18 Ιανουαρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση της ροηγουμένης ημέρας και επέβαλε επ’ αόριστον απαγόρευση της χρήσης της μεθόδου της υδραυλικής διάρρηξης για τον
εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ακολούθως η απαγόρευση επικυρώθηκε και από το Κοινοβούλιο. Τόσο η αρχική απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης όσο και η επακολουθείσασα ανακλητική είχαν προκαλέσει αντιδράσεις αντίστοιχα από περιβαλλοντικές ομάδες και υποστηρικτές της ενεργειακής διαφοροποίησης της Βουλγαρίας.