Η Ρωσία και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην κρίση στην Συρία αλλά και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αννάν. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βάν Ρομπούι μετά την Σύνοδο κορυφής ΕΕ και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη
Η Ρωσία και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην κρίση στην Συρία αλλά και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αννάν. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βάν Ρομπούι μετά την Σύνοδο κορυφής ΕΕ και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ρομπόυι επεσήμανε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κομμισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπραόζο, ότι «η ΕΕ και η Ρωσία οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειες τους παρά τις αποκλίσεις που υπάρχουν, προκειμένου να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και να θεωρήσουν και οι δύο ότι το σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αννάν είναι το καλύτερο μέσο» για την εξεύρεση ειρηνικής λύση. «Η ΕΕ και η Ρωσία έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά συμφωνούμε πλήρως ότι το σχέδιο Αννάν προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να σταματήσει ο κύκλος της βίας στην Συρία, να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να βρεθεί μια ειρηνική και διαρκής λύση», δήλωσε ο Ρομπούι. Και προσέθεσε: «Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθεί αυτό και για να σταλεί ένα κοινό μήνυμα στο οποίο θα συμφωνούμε όλοι». Πρέπει να εργασθούμε για τον έμμεσο τερματισμό κάθε μορφής βίας στην Συρία και για την διαδικασία πολιτικής μετάβασης», τόνισε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε: «Συζητήσαμε τα σημαντικότερα διεθνή θέματα. Πρόκειται ασφαλώς για την κατάσταση στην Συρία, το Ιράν και την Μέση Ανατολή. Τελικά, θα ήθελα εκ νέου να υπογραμμίσω ότι ήταν γόνιμες οι σημερινές συνομιλίες. Φυσικά δεν συμφωνούμε σε όλα».

Ο Πούτιν άρχισε τις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ βάζοντας στο τραπέζι το θέμα των «φραγμών», που κατά την άποψη του έχουν επιβληθεί στους Ρώσους. «Μια ειλικρινής συνεργασία είναι αδύνατη όσο υπάρχουν εμπόδια για τους πολίτες της χώρας μας», τόνισε ο Πούτιν αναφερόμενος στην κατάργηση του καθεστώτος της βίζας που ζητεί η Μόσχα.