Η δραματική δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας ότι η χώρα του πρακτικά βρίσκεται εκτός αγορών μετά την κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού, επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για άμεσες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα. Η πίεση προς την Ε.Ε. και ειδικά προς την Γερμανία να κινητοποιηθεί αυξάνει από όλες τις πλευρές του πλανήτη. Αυτό έγινε ξεκάθαρο χθες μετά την τηλεδιάσκεψη του G7

Η δραματική δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας ότι η χώρα του πρακτικά βρίσκεται εκτός αγορών μετά την κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού, επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για άμεσες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα.

Η πίεση προς την Ε.Ε. και ειδικά προς την Γερμανία να κινητοποιηθεί αυξάνει από όλες τις πλευρές του πλανήτη. Αυτό έγινε ξεκάθαρο χθες μετά την τηλεδιάσκεψη του G7. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, σπρώχνει την Μαδρίτη προς τον EFSF, όμως οι Ισπανοί αντιστέκονται ζητώντας η στήριξη του τραπεζικού τομέα να περάσει απευθείας στις τράπεζες χωρίς να χρειαστεί το Δημόσιο να υπογράψει το δικό του μνημόνιο.

Στις εξελίξεις παρεμβαίνει και η EKT. Ο αντιπρόεδρος της, Joerg Asmussen, δηλώνει πως "χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη".

Πιέσεις για αποφάσεις από G7 και ΔΝΤ

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη του G7 απευθύνουν έκκληση στην Ευρώπη να βοηθήσει δραστικά τις υπερχρεωμένες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα λάβουν τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, ενώ ο ιάπωνας ομόλογος του, κ. Azumi έσπευσε να δηλώσει ότι η Ιαπωνία έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα επισημαίνει και το ΔΝΤ. Ερωτηθείσα σχετικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι η Ισπανία έχει ζητήσει βοήθεια από το Ταμείο, τονίζοντας όμως την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις ισπανικές τράπεζες.

«Οι αγορές είναι κλειστές για εμάς»

Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι με το τρέχον κόστος δανεισμού η πόρτα των αγορών είναι κλειστή για την χώρα. Ο κ. Cristobal Montoro τάχθηκε υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 28 - 29 Ιουνίου. Συμπλήρωσε πως «οι οικονομικές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δεν καταλήγουν σε μεγάλο ποσό».

Χαρακτήρισε ωστόσο σημαντική τη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών στο να "μαζευτεί" αυτό το ποσό. Ηταν η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους της Ισπανίας που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια.

Στη συνέντευξή στο ραδιόφωνο Onda Cero, ο κ. Montoro δεν αποδέχτηκε αλλά ούτε απέρριψε την εκτίμηση του Emilio Botín, προέδρου της Santander, ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας χρειάζεται συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης, με την λήψη μέτρων για μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών και αυξημένες εξουσίες για την επιβολή ζημιών στους μετόχους.

Η κεντρική ιδέα είναι να εξασφαλιστεί διασυνοριακά η λειτουργία ζωτικών δραστηριοτήτων μιας τράπεζας (όπως η λειτουργία των ATM’s για το διάστημα που θα απαιτηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενός ομίλου), αποφεύγοντας παράλληλα διασώσεις που πληρώνονται από τους φορολογούμενους. Στόχος είναι να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων από τράπεζες χωρών όπως η Ισπανία που αντιμετωπίζει πρόβλημα και να αποτραπεί φαινόμενο "ντόμινο".

Το προσχέδιο νόμου της Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters, θα δίνει στις ρυθμιστικές αρχές τη δυνατότητα να επιβάλλουν το λεγόμενο “bail in”, δηλαδή την επιβολή ζημιών στους μετόχους προβληματικών τραπεζών αντί να μεταφέρει το βάρος αποκλειστικά στους φορολογούμενους.

Παράλληλα, συνιστά στενότερους δεσμούς μεταξύ των μηχανισμών διάσωσης των κρατών-μελών για μια διασυνοριακή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ προβλέπει την προειδοποίηση των κρατών-μελών για το ενδεχόμενο τραπεζικής κατάρρευσης.

Ο Peter Simon, Γερμανός βουλευτής που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία του νόμου, άσκησε κριτική στα κράτη της Ε.Ε. γιατί ήθελαν να κόψουν την ποσότητα των διαθέσιμων κεφαλαίων για την κάλυψη των όποιων ξαφνικών κρίσεων.

“Η Γαλλία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία δεν ήταν υπέρ της δημιουργίας εθνικών ταμείων που θα είναι αρκετά μεγάλα για την αντιμετώπιση μιας κατάρρευσης μεσαίου μεγέθους” δήλωσε στο Reuters.

“Προτείναμε τα ταμεία αυτά να αναλογούν στο 1,5% των υπό κάλυψη καταθέσεων και αυτοί ήθελαν το 0,5%. Ένα τέτοιο ποσοστό για την αντιμετώπιση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων θα είναι απατηλό. Δεν θα είναι αρκετό για την επίλυση μιας κρίσης σε μια «τράπεζα νάνο» πρόσθεσε.

Ο κ. Simon εξέφρασε τις αμφιβολίες του και για τις προοπτικές να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. “Υπήρχε πολύ μικρή διάθεση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου” ανέφερε, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία δεν φαίνεται να βιάζεται. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έχει δει το Reuters, η χώρα εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν θα λάβει τις τελικές αποφάσεις πριν την άνοιξη του 2013.

(από www.euro2day.gr, 06/06/2012)