Προκαταβολή 2 Εκατ. Δολ. Συμφώνησε η Gazprom με την Ουκρανική Naftogaz για Διαμετακόμιση Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη

Προκαταβολή 2 Εκατ. Δολ. Συμφώνησε η Gazprom με την Ουκρανική Naftogaz για Διαμετακόμιση Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη
energia.gr
Παρ, 8 Ιουνίου 2012 - 16:18
H Gazprom και η ουκρανική Naftogaz υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με την πληρωμή προκαταβολής ύψους 2 εκατομμυρίων δολ. για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller δήλωσε πως «αναμφίβολα αυτή η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου στους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους στην Ουκρανία, σε επαρκείς ποσότητες για την ομαλή κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν το φθινόπωρο και το χειμώνα της περιόδου 2012-13»

H Gazprom και η ουκρανική Naftogaz υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με την πληρωμή προκαταβολής ύψους 2 εκατομμυρίων δολ. για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου . Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller δήλωσε πως «αναμφίβολα αυτή η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου στους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους στην Ουκρανία, σε επαρκείς ποσότητες για την ομαλή κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν το φθινόπωρο και το χειμώνα της περιόδου 2012-13».

Ο CEO του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ καλά νέα για τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αν δεν εισρεύσει αρκετό φυσικό αέριο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η σταθερότητα της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Ουκρανία αποτελεί την βασική χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου προς τις Ευρωπαϊκές αγορές, ενώ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Μόσχα τη μείωση τιμών, προκαλώντας έτσι προστριβές με συνέπεια διαταραχές στην παροχή προς την Ευρώπη. Μόλις τον Ιανουάριο με Μάρτιο του 2012 η Ουκρανία μείωσε τις εισαγωγές της από την Ρωσία στο μισό σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz, κ. Vadim Chuprun, ανακοίνωσε νωρίτερα εφέτος ότι η εταιρεία του σχεδιάζει την αποθήκευση 22 με 23 bcmαερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις για την περίοδο αιχμής 2012-2013. Ως τώρα έχουν αποθηκευθεί 9 bcm, ενώ καθημερινά αντλούνται 56 με 60 mcm.