Ασφαλή καταφύγια αναζητούν οι επενδυτές, καταφεύγοντας σε αγορές εκτός Ευρωζώνης, που είναι εκτεθειμένη στη διετή κρίση χρέους, η οποία ξεκίνησε από την περιφέρεια και έχει επεκταθεί σήμερα στην Ισπανία. Στην Ευρώπη, αλλά εκτός Ευρωζώνης, ευνοημένα είναι τα επενδυτικά κεφάλαια στη Βρετανία, την Ελβετία και στις σκανδιναβικές χώρες, με τις ισοτιμίες των νομισμάτων αυτών των χωρών να παρουσιάζουν άνοδο έναντι του ευρώ

Ασφαλή καταφύγια αναζητούν οι επενδυτές, καταφεύγοντας σε αγορές εκτός Ευρωζώνης, που είναι εκτεθειμένη στη διετή κρίση χρέους, η οποία ξεκίνησε από την περιφέρεια και έχει επεκταθεί σήμερα στην Ισπανία. Στην Ευρώπη, αλλά εκτός Ευρωζώνης, ευνοημένα είναι τα επενδυτικά κεφάλαια στη Βρετανία, την Ελβετία και στις σκανδιναβικές χώρες, με τις ισοτιμίες των νομισμάτων αυτών των χωρών να παρουσιάζουν άνοδο έναντι του ευρώ. Αξιόλογη είναι, ωστόσο, η εισροή κεφαλαίων σε γερμανικούς τίτλους, καταδεικνύοντας ότι έχουν πλέον αναπτυχθεί αγορές δύο ταχυτήτων στην Ευρωζώνη, μεταξύ των δημοσιονομικά ισχυρών και ανίσχυρων κρατών–μελών.

Υποχωρεί το ευρώ

Από τις αρχές του έτους, το ευρώ έχει αποδυναμωθεί κατά 3,7% έναντι της στερλίνας, λόγω της φυγής επενδυτικών κεφαλαίων όπως και καταθέσεων από την περιφέρεια. Μικρότερη είναι η πτώση του ενιαίου νομίσματος έναντι του ελβετικού φράγκου, που περιορίζεται στο 1,19% εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, κλειδώνοντας την ισοτιμία του ευρώ στα 1,20 ελβετικά φράγκα, με κάθε «δυνατό μέσο», προκειμένου να αποτρέψει ανατίμηση του φράγκου που θα έπληττε τις εξαγωγές της.

Στις ΗΠΑ, τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων, δηλαδή τα κεφάλαια που είναι επενδεδυμένα σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, μείωσαν την έκθεσή τους στην Ευρωζώνη κατά 7 δισ. δολάρια τον Μάιο, αφού τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί εισροές στις ΗΠΑ 14 δισ. δολαρίων. Στα 8,6 δισ. δολάρια ή 7 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισροές κεφαλαίων σε επενδυτικά κεφάλαια της Βρετανίας και της Ελβετίας κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ενώ έντονο ενδιαφέρον εντοπίζεται και για επενδύσεις σε κορώνα Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Lipper, οι καθαρές αγορές σε βρετανικά περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν τον Απρίλιο στα 3,53 δισ. ευρώ και στην Ελβετία διαμορφώθηκαν στα 2,59 δισ. ευρώ. Η Γερμανία ήταν, αντίθετα, το μοναδικό κράτος–μέλος της Ευρωζώνης που εντάχθηκε στις πέντε μεγαλύτερες αγορές αμοιβαίων με καθαρές πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα 250 εκατ. ευρώ που παρουσίασε η Δανία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times τόνισαν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των πληγεισών οικονομιών της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν παύει να είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, όταν οι αγορές και κατ’ επέκταση οι επενδυτές λειτουργούν σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Οικονομολόγοι της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas τονίζουν, μάλιστα, ότι τα προγράμματα LTRO1 και LTRO2 για την παροχή τριετών δανείων συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ στις τράπεζες διευκόλυναν την έξοδο ξένων επενδυτών από αγορές όπως η Ισπανία μέσα στο 2012. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέκτησαν τη ρευστότητα για να απορροφήσουν θέσεις πώλησης από ξένους επενδυτές, ειδικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων. Στην Ισπανία και την Ιταλία, για παράδειγμα, οι τράπεζες αύξησαν την έκθεσή τους σε ομόλογα των χωρών τους, δίνοντας μια σύντομη πνοή ανακούφισης στο κλίμα νευρικότητας. Ωστόσο, η κρίση χρέους φαίνεται να κλιμακώνεται αντί να υποχωρεί, με σενάρια που θέλουν να είναι η Ιταλία το «επόμενο κεφάλαιο» αυτής της δυσάρεστης ιστορίας.

Χρυσός

Η αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών κεφαλαίων φθάνει μέχρι την αγορά χρυσού, όπου η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί περισσότερο από 10% κυρίως λόγω Κίνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα, ενδεχομένως, να ξεπεράσει την Ινδία ως τη μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο καθώς βασικός στόχος των επενδυτών είναι να αντισταθμίσουν κάθε κίνδυνο σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συγκυρία για την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.