Oι 27 υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ έχουν θέσει τα βασικά στοιχεία της περιβαλλοντικής πολιτικής της ένωσης για τις επόμενες δεκαετίες, μιλώντας για «ένα φιλόδοξο και συναρπαστικό όραμα μέχρι το 2050 για μια πράσινη Ευρώπη», που αποσυνδέει την οικονομική ανάπτυξη από την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ωστόσο, οι πράσινοι ακτιβιστές θα απογοητευτούν από μέρος των υπουργικών συμπερασμάτων, το οποίο υποστηρίζει την καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας πριν από τη δημιουργία νέων

Oι 27 υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ έχουν θέσει τα βασικά στοιχεία της περιβαλλοντικής πολιτικής της ένωσης για τις επόμενες δεκαετίες, μιλώντας για «ένα φιλόδοξο και συναρπαστικό όραμα μέχρι το 2050 για μια πράσινη Ευρώπη», που αποσυνδέει την οικονομική ανάπτυξη από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Ωστόσο, οι πράσινοι ακτιβιστές θα απογοητευτούν  από μέρος των υπουργικών συμπερασμάτων, το οποίο υποστηρίζει την καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας πριν από τη δημιουργία νέων. Τα συμπεράσματα θα προσθέσουν  πίεση στην Κομισιόν να δημιουργήσει  μία συνέχεια στο 6ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης (ΠΠΔ), το οποίο λήγει τον Ιούλιο.

Το έκτο ΠΔΠ, ένα έγγραφο που είναι σε ισχύ εδώ και δέκα χρόνια, "φαίνεται να έχει συμβιβαστεί από την έλλειψη της εφαρμογής ... στους τομείς του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του νερού, της επεξεργασίας λυμάτων και της συντήρησης των αποβλήτων και της φύσης, " όπως αναφέρει  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ζητώντας από την Κομισιόν  να καταλήξει σε ένα διάδοχο πρόγραμμα. 

Η Κομισιόν φαίνεται από καιρό να είναι απρόθυμη να αναφερθεί σε ένα 7ο ΠΠΔ, υποστηρίζοντας ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από τη στρατηγική της «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη. 

Αλλά οι υπουργοί περιβάλλοντος "δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή," σύμφωνα με δήλωσή τους που προσθέτει  ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να «υποβάλει πρόταση για το 7ο ΠΔΠ πριν το τέλος του τρέχοντος έτους."

Στα συμπεράσματά τους, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η νέα ΠΔΠ θα πρέπει να εστιάσει πρωταρχικά στην «ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας» ως βάση για το πράσινο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος, υποστηρίζουν, είναι να διευκολύνει την "μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».

Όπως δήλωσαν οι Υπουργοί, το 7ο ΠΔΠ θα πρέπει να βασίζεται στο "όραμα" που καθορίζεται σε διάφορα έγγραφα πολιτικής, όπως το Σχέδιο Δράσης για την  Αποδοτικότητα των Πόρων, τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα Και το σχέδιο δράσης του 2050 για χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η ΕΕ, πρόσθεσαν, πρέπει να καταβάλει προσπάθειες προς την "απόλυτη αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης" από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, "με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να παραμένουν σύμφωνα με το στόχο της κάτω από την αύξηση 2 ° C της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα."

Τα συμπεράσματα των υπουργών θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο στις  20 - 22 Ιουνίου. 

(από www.euractiv.gr, 12/06/2012)