Σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ ενέκρινε χθες,19 Ιουνίου, η Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωβουλής. Με 35 ψήφους υπέρ, 19 κατά και καμία αποχή, η Επιτροπή Ενέργειας στέλνει στην ολομέλεια της Ευρωβουλής νομοθετική πρόταση σύμφωνα με την οποία, θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς των κρατών μελών της ΕΕ στις συμφωνίες τους για παροχή ενέργειας με τρίτες χώρες, ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασία

Σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ ενέκρινε χθες,19 Ιουνίου, η Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωβουλής.

Με 35 ψήφους υπέρ, 19 κατά και καμία αποχή, η Επιτροπή Ενέργειας στέλνει στην ολομέλεια της Ευρωβουλής νομοθετική πρόταση σύμφωνα με την οποία, θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς των κρατών μελών της ΕΕ στις συμφωνίες τους για παροχή ενέργειας με τρίτες χώρες, ενισχύοντας την μεταξύ τους συνεργασία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Euractiv, η πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν αναφέρει την σύσταση ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για όλες τις διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ των τελευταίων και τρίτων χωρών, που έχουν επίδραση στην εσωτερική αγορά ενέργειας και ασφάλεια ενεργειακής παροχής της ΕΕ.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που εγκριθεί από την Ολομέλεια η νομοθετική πρόταση, θα απαιτηθεί από τα κράτη μέλη να υποβάλουν στην Κομισιόν όλες τις τρέχουσες διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, και εν συνεχεία η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώσει τα συγκεκριμένα κράτη μέλη εάν «η πρώτη τους αξιολόγηση είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο».

Ακόμη ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, η Κομισιόν θα μπορεί να παραβρεθεί στις διαπραγματεύσεις σε καθεστώς παρατηρητή και να παράσχει συμβουλές, προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα παρόμοια με εκείνα μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας το 2010.

Ο Λετονός εισηγητής της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Krišjānis Kariņš δήλωσε:

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, που στην τελική είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών και καταναλωτών ενέργειας».

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η νομοθεσία «θα αυξήσει τη διαφάνεια στις συμφωνίες παροχής ενέργειας με τρίτες χώρες, και επομένως θα διασφαλίσει ότι τηρείται το ευρωπαϊκό δίκαιο», ενώ κατέληξε ότι «θα δημιουργήσει μια βάση συντονισμένης δράσης των κρατών μελών στο πεδίο της ενέργειας».