Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion, η Siemens εγκατέστησε δύο σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον εξωτερικό χώρο των γραφείων των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι σταθμοί εγκαινιάστηκαν πρόσφατα από τον Siim Kallas, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Μεταφορών, και τον Επίτροπο Ενέργειας Gόnther Oettinger, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion, η Siemens εγκατέστησε δύο σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον εξωτερικό χώρο των γραφείων των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι σταθμοί εγκαινιάστηκαν πρόσφατα από τον Siim Kallas, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Μεταφορών, και τον Επίτροπο Ενέργειας Gόnther Oettinger, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι σταθμοί φόρτισης θα αξιοποιηθούν για δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Green eMotion. Η πρωτοβουλία ανήκε από κοινού στη Siemens και στον EURELECTRIC, τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο βιομηχανιών ηλεκτρισμού. Στόχος της είναι να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης.

 

Η Siemens συμμετέχει από πέρσι στο Green eMotion, το μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και θα διαρκέσει μέχρι το 2015, φέρνει κοντά 43 οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και δήμους, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα €42 εκατ., με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύπτει το ποσό των €24 εκατ. Το Green eMotion είναι μέρος της πρωτοβουλίας Green Cars της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδίο Οικονομικής Ανάκαμψης.

 

«Στόχος του Green eMotion είναι να καθορίσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση. Το πρόγραμμα θα προτείνει ένα διαλειτουργικό σύστημα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μια μαζική ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτροκίνησης», δήλωσε η Heike Barlag, Συντονίστρια του Προγράμματος Green eMotion στη Siemens. «Το πρόγραμμα εξετάζει τα βασικά πρότυπα που θα πρέπει να πληροί ένα ευρωπαϊκό, διαλειτουργικό, σύστημα ηλεκτροκίνησης, ενώ επιχειρεί να καθορίσει μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική πληροφορικής για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, προτείνει τρόπους βελτίωσης των έξυπνων δικτύων και των υποδομών φόρτισης. Μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται δοκιμές του συστήματος ηλεκτροκίνησης στις πόλεις που συμμετέχουν, ενώ επιχειρείται και η ανάλυση της διαλειτουργικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να αναπτυχθούν πολιτικές και προτάσεις για τη μαζική αγορά που σχεδιάζεται», συμπλήρωσε.

 

Η Siemens κατέχει ηγετικό ρόλο στο ερευνητικό σκέλος του Green eMotion. Με την κορυφαία τεχνογνωσία της, η εταιρεία συμβάλλει στην ανάπτυξη λογισμικού και λύσεων για τις υποδομές φόρτισης, καθώς και στη δημιουργία των απαραίτητων βιομηχανικών προτύπων ηλεκτροκίνησης.

 

Με την εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Siemens στοχεύει στην ενίσχυση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών γύρω από τους φιλόδοξους στόχους της πρωτοβουλίας. Επιπλέον, στόχος είναι η ανάδειξη της τεχνολογίας ηλεκτροκίνησης που χρησιμοποιείται ήδη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. Η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης συμβάλλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της επιτυχημένης υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης, καθώς υπογραμμίζει ότι οι απαιτούμενες λύσεις και υποδομές είναι ήδη διαθέσιμες.