ΙΕΑ: Μικρή Άνοδος στην Ζήτηση Πετρελαίου το 2013 Λόγω Ασθενούς Οικονομικής Ανάκαμψης

ΙΕΑ: Μικρή Άνοδος στην Ζήτηση Πετρελαίου το 2013 Λόγω Ασθενούς Οικονομικής Ανάκαμψης
energia.gr
Πεμ, 12 Ιουλίου 2012 - 15:06
Στην πρόβλεψη για ασθενή οικονομική ανάκαμψη για το 2013, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως προβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Έτσι, ο Οργανισμός εκτιμά, στην μηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον Ιούλιο, ότι η πετρελαϊκή ζήτηση το 2013 θα φτάσει τα 90,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα,

Στην πρόβλεψη για ασθενή οικονομική ανάκαμψη για το 2013, η οποία, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως προβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Έτσι, ο Οργανισμός εκτιμά, στην μηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον Ιούλιο, ότι η πετρελαϊκή ζήτηση το 2013 θα φτάσει τα 90,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παρ’ ότι θα είναι αυξημένη σε σχέση με την πρόβλεψη για το 2012 (+0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα), θα παραμείνει αισθητά χαμηλότερα από τα προ κρίσεως επίπεδα.

Μάλιστα, η έκθεση σημειώνει ότι η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2013 αναμένεται να υποσκελίσει αυτήν των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, και συγκεκριμένα από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Οι αυξημένες ποσότητες αργού με προέλευση την Βόρειο Αμερική και τη Βραζιλία αναμένεται να συντείνουν σημαντικά στην κατά 0,7 εκατ. βαρέλια άνοδο της ημερήσιας παραγωγής των χωρών εκτός ΟΟΣΑ το 2013, η οποία θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 53,9 εκατ. βαρέλια. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 και το 2012 η αύξηση της παραγωγής ήταν μόλις 0,2 και 0,4 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα αντίστοιχα, κυρίως λόγω απροσδόκητων διακοπών της παραγωγής.

Επίσης, η παραγωγή NGL από τις χώρες του OPEC θα φτάσει το 2013 τα 6,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά από αύξηση 0,4 εκατ. βαρέλια το 2012 και 0,3 το εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2013.

Μετά από μία σχετικά μικρή αύξηση της διυλιστικής δυνατότητας το 2011, εφέτος η διύλιση παρουσίασε καθαρή αύξηση άνω του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ενώ το 2013 αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αναβάθμιση και η αποθείωση αναμένεται να αποφέρει συνολικά επιπλέον ποσότητες 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα και 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012 και το 2013 αντιστοίχως, με αυξημένα ποιοτικά στάνταρς.

Όσον αφορά την προσφορά αργού του OPEC κατά τον Ιούνιο, ο ΙΕΑ αναφέρει στην έκθεσή του ότι πλησίασε τα πρόσφατα υψηλότερά του επίπεδα, φτάνοντας τα 31,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λίγο πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού αργού και τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ αυξήθηκε στα 31,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, με συνέπεια ο μέσος όρος για την περίοδο ανάμεσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και το τελευταίο τρίμηνο του 2013 να υπολογίζεται πλέον σε 30,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το 2013 η παραγωγική δυναμικότητα των χωρών του OPEC θα αυξηθεί μόλις κατά 250 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η προβλεπόμενη επίπτωση από τη μείωση των εισαγωγών από το Ιράν αναμένεται μόνο εν μέρει να αντισταθμιστεί από άλλες χώρες.

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 15,4 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.672 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση υπολείπεται του μέσου όρου αύξησης την τελευταία πενταετία, η οποία κυμαινόταν στα 25,1 εκατ. βαρέλια. Η κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης έπεσε κατά 0,8 ημέρες φτάνοντας τις 58,9 ημέρες τον Απρίλιο, αν και βρίσκεται ακόμη πάνω από τα επίπεδα του μέσου όρου της πενταετίας, κατά 1,4 ημέρες. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Ιούνιο δείχνουν μείωση κατά 7,2 εκατ. βαρέλια στα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ, αντίθετα με την τάση της πενταετίας, η οποία παρουσίαζε αύξηση 2,3 εκατ. βαρέλια.

Τα futures του αργού παρέμειναν ασταθή τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, λόγω μεικτών τάσεων στις τιμές. Οι ενδεικτικές τιμές έπεσαν ραγδαία τον Ιούνιο λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην ευρωζώνη και αύξησης αποθεμάτων παγκοσμίως. Στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου η τάση των τιμών ανεστράφη, με συνέπεια σήμερα το Brent να διακινείται στα 99 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 85 δολ. το βαρέλι.