Η κλιμάκωση των ανησυχιών για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν χθες την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Η κλιμάκωση των ανησυχιών για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία οδήγησαν χθες την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Αναλυτικότερα, η ισοτιμία του ευρώ υπεχώρησε έως τα 1.21740 δολάρια, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, με τις ανησυχίες για την δυνατότητα δανεισμού της Ιταλίας, το κόστος διάσωσης της Ισπανίας και τις παρενέργειες από την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ να τροφοδοτούν τις πωλήσεις στο κοινό νόμισμα.

Τις πιέσεις στο ευρώ ενθάρρυναν και οι δηλώσεις του γνωστού επενδυτή Γουώρεν Μπάφφετ ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC δήλωσε πως η Ευρώπη σήμερα είναι προφανές ότι δεν έχει τις κατάλληλες απαντήσεις. «Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν αρκετά γρήγορα στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει το ευρώ σε 10 χρόνια», τόνισε ο Μπάφφετ.

Πάντως, η Ιταλία διέθεσε χθες ετήσια έντοκα γραμμάτια ύψους 7,5 δις ευρώ με απόδοση 2,697%, σημαντικά χαμηλότερη από το 3,97% που αναγκάσθηκε να πληρώσει πριν από ένα μήνα σε αντίστοιχη έκδοση. Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού αποδίδεται στο μηδενικό επιτόκιο που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις καταθέσεις μιας ημέρας, αλλά και στην πρόοδο που υπήρξε όσον αφορά στην διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Χθες κατέστη γνωστό πως η Ισπανία θα χρειασθεί «μάξιμουμ» 62 δις ευρώ για το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας κ. Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την αποπληρωμή των κεφαλαίων και δεν θα υπάρξει η παραμικρή ζημία για τους πιστωτές. Πάντως η ισπανική Novagalicia Bank ζήτησε χθες το ποσό των 6 δις ευρώ για την εξυγίανση του ισολογισμού της. Η μη εισηγμένη τράπεζα, η οποία κρατικοποιήθηκε πέρυσι, αναμένεται να είναι μια από τις πρώτες ισπανικές τράπεζες που θα λάβουν χρήματα της Ε.Ε.

 

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Προβληματισμό προκάλεσαν χθες και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ ( Fed) που απογοήτευσαν όσους ανέμεναν μεγαλύτερη σύγκλιση στην κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μετά και τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Στα πρακτικά επισημαίνεται πως κάποια μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed υπεστήριξαν πως η λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας κρίνεται αναγκαία για την προαγωγή της ικανοποιητικής ανάπτυξης, ενώ άλλα μέλη θεώρησαν πως ενδεχόμενη νέα δράση της Fed θα ήταν ενδεδειγμένη εάν η οικονομική ανάκαμψη έχανε την δυναμική της ή ο πληθωρισμός παρέμενε επίμονα κάτω από τον στόχο του 2%.

Χθες ο Γουώρεν Μπάφφετ υπεστήριξε ότι η αμερικάνικη οικονομία εμφανίζει ενδείξεις επιβράδυνσης , παρ’ όλα αυτά παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες. Τα λεγόμενα του Μπάφφετ επιβεβαίωσαν αργότερα χθες και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 26.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συνολικά κατατέθηκαν 350.000 αιτήσεις, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα κατατεθούν 370.00 αιτήσεις.

 

Η οικονομία της Κίνας

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες από την Ταϊλάνδη πως η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά κάτι λιγότερο από 8% το 2012, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης για να ενισχυθεί η οικονομία.

Η κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δευτέρου τριμήνου 2012. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 7.6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τον μικρότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τέλος, την μεγαλύτερη ημερησία πτώση του τελευταίου μηνός σημείωσε χθες ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei. Κατέγραψε απώλειες 1.5%, στις 8.720,01 μονάδες, πιεζόμενος από την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ιαπωνίας για μείωση του ελάχιστου ορίου για την αγορά γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας κατά 0,10%.