Ανησυχητικά μηνύματα για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ απέστειλαν προχθες Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, ενώ επανήλθε με νέες προειδοποιήσεις και ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κ. Μπέν Μπερνάνκι.

Ανησυχητικά μηνύματα για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ απέστειλαν προχθες Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, ενώ επανήλθε με νέες προειδοποιήσεις και ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κ. Μπέν Μπερνάνκι.

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές προκάλεσε χθες αναφορά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ η οποία δήλωσε αισιόδοξη αλλά όχι βέβαιη για την επιτυχία του ευρώ. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ιστοσελίδα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατικών η Καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως, δεν έχουμε ακόμη σχηματίσει το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι βέβαιο ότι όλα θα λειτουργήσουν, ότι όλα θα πάνε καλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Είμαι αισιόδοξη ότι θα πετύχουμε». Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να ξεπεράσουν την κρίση χρέους και την κρίση ανταγωνιστικότητας.

Την ίδια στιγμή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γιέργκ Άσμουσσεν προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες για την Ευρωζώνη εάν το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας δεν επικύρωση τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης. «Εάν το δικαστήριο αποφασίσει κατά το ESM το ταμείο διάσωσης θα έχει αποτύχει στην μορφή που σχεδιάστηκε και η Ευρωζώνη θα στερηθεί ενός πολύ σημαντικού εργαλείου καταπολέμησης της κρίσης», δήλωσε ο Άσμουσσεν στο γερμανικό περιοδικό «Στέρν». Προειδοποίησε επίσης για την διαφωνία μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει ξαναζήσει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια αντίστοιχη διχαστική διαμάχη.

Ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κ. Μπέν Μπερνάνκι μιλώντας χθες για δεύτερη ημέρα στην Αμερικανική Γερουσία δήλωσε πως η Ευρώπη δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε μια μακροπρόθεσμη λύση για την κρίση χρέους. «Δεν πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε μια μακροπρόθεσμη λύση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και μέχρι να βρουν αυτές τις μακροπρόθεσμες λύσεις θα βλέπουμε περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικώς.