Συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον ομόλογό του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με δεσπόζουσα την διμερή ενεργειακή ατζέντα, είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Στις συνομιλίες κυριάρχησε το πρότζεκτ του αγωγού South Stream, του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, στο οποίο εταίρος είναι και η ιταλική ενεργειακή Eni

Συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον ομόλογό του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με δεσπόζουσα την διμερή ενεργειακή ατζέντα, είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Στις συνομιλίες κυριάρχησε το πρότζεκτ του αγωγού South Stream, του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, στο οποίο εταίρος είναι και η ιταλική ενεργειακή Eni.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου υπογραμμίζεται πως η τελική απόφαση για την υλοποίησή του αναμένεται να ληφθεί τον Νοέμβριο και η κατασκευή του έργου να αρχίσει τον Δεκέμβριο. Προ ημερών, η Eni εξέφρασε την εκτίμηση πως η τελική απόφαση για τον South Stream θα ληφθεί στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013. Στο σχέδιο θα συμμετάσχουν, επίσης, η γαλλική EDF και η γερμανική Wintershall.

Ο αγωγός είναι ανταγωνιστικός στον Nabucco, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Ο South Stream υπολογίζεται να κοστίσει περισσότερο από 15 δισ. ευρώ και να εξάγει 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από το 2015.