Μπορίσοφ: Υπέρ της Διεξαγωγής Δημοψηφίσματος για το Μπέλενε η Βουλγαρική Κυβέρνηση

Μπορίσοφ: Υπέρ της Διεξαγωγής Δημοψηφίσματος για το Μπέλενε η Βουλγαρική Κυβέρνηση
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεμ, 2 Αυγούστου 2012 - 11:46
Η κυβέρνηση στηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μπέλενε, αλλά το κόστος του θα είναι αντίστοιχο με τη διοργάνωση εκλογών, τόνισε ο πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ.
Η κυβέρνηση στηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μπέλενε, αλλά το κόστος του θα είναι αντίστοιχο με τη διοργάνωση εκλογών, τόνισε ο πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ.   
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, αλλά υπογράμμισε ότι το κόστος του θα είναι 30-40 εκ. λέβα (περίπου 15,4-20,4 εκ. ευρώ), δηλαδή όσο το κόστος μίας εκλογικής αναμέτρησης.
«Θα έχουμε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του επόμενου έτους, συνεπώς δεν ξέρω από πού μπορώ να βρω αυτά τα χρήματα. Ενδεχομένως να χρειασθεί να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό» σημείωσε.
«Με άλλα λόγια δεν είμαστε 'κατά', είμαστε 'υπέρ'. Αλλά εγώ προσωπικά θα διασφαλίσω, όταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος διαμορφωθεί από τη Βουλγαρική Βουλή, όταν γράψουν 'υπέρ' ή 'κατά' όλες οι συνθήκες να περιγράφονται εκεί» επισήμανε ο κ. Μπορίσοφ στη διάρκεια χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης.
«Αν κάποιος τάσσεται 'υπέρ', σημαίνει ότι αποδέχεται πως κάθε Βούλγαρος θα πρέπει να πληρώσει για το πυρηνικό εργοστάσιο ποσό αντίστοιχο με το κόστος μίας Mercedes. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί, δεν θα είναι φτηνό, δεδομένου ότι κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτές τις δαπάνες. Ο κ. Στανίσεφ το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Απλά ενεργεί πραγματικά μυστικά έναντι των Βούλγαρων πολιτών αυτήν την στιγμή» είπε ο κ. Μπορίσοφ.
Την περασμένη Παρασκευή το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) κατέθεσε στη Βουλή αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.
Το αίτημα στήριξαν με τις υπογραφές τους 773.447 πολίτες, τέσσερις μήνες μετά τη ματαίωση από τη βουλγαρική κυβέρνηση του σχεδίου κατασκευής δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα.
Με βάση τους σχεδιασμούς, ο πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε θα λειτουργούσε με δύο ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρες, ένας εκ των οποίων είναι σχεδόν έτοιμος και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί σε νέα μονάδα παραγωγής στο υπάρχον πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε τα επιχειρήματα που διατύπωσε η κυβέρνησή του προκειμένου να εγκαταλείψει την υλοποίηση του σχεδίου Μπέλενε τον Μάρτιο του 2012, ισχυρίστηκε δηλαδή ότι το σχέδιο είναι οικονομικά ανέφικτο για τη Βουλγαρία λόγω του τεράστιου κόστους του.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέδρασε έντονα στην απόφαση εγκατάλειψης του σχεδίου για την κατασκευή του Μπέλενε με κεντρικό επιχείρημα ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα φθάσουν στα ύψη.
Αντιδρώντας στα σχόλια του κ. Μπορίσοφ για το δημοψήφισμα, ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε σε συνέντευξή τύπου: «Τα χρήματα για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε δεν θα δοθούν από συνταξιούχους και τους άλλους Βούλγαρους πολίτες, επειδή δεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών.».
Ο κ. Στανίσεφ είπε ότι από την αρχή η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία ήταν εταιρικό σχέδιο της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (NEK). Η συμφωνία που είχε υπογραφεί από τη NEK και τη ρωσική Atomstroyexport το 2008 εφαρμοζόταν μέχρι τώρα. Είναι συμφωνία μεταξύ δύο επιχειρήσεων, όχι κυβερνήσεων, διευκρίνισε.
Επιπλέον ανέφερε ότι η γερμανική εταιρεία παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας RWE επιλέχθηκε με διεθνή διαγωνισμό για τη χρηματοδότηση κατά 49% του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.
Σύμφωνα με τη βουλγαρική νομοθεσία, το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να προγραμματίσουν δημοψήφισμα, όταν κατατίθεται αίτημα που στηρίζεται από τουλάχιστον 500.000 υπογραφές.