Νέο μήνυμα αισιοδοξίας ότι «κάτι σημαντικό» σχεδιάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έστειλε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με το Φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν

Νέο μήνυμα αισιοδοξίας ότι «κάτι σημαντικό» σχεδιάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έστειλε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με το Φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν: Ο κ. Μόντι δήλωσε ότι η χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM (που θα του επέτρεπε να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα αποκτώντας απεριόριστη δύναμη πυρός) «θα συμβεί εν καιρώ», δημιουργώντας ελπίδες ότι? εν καιρώ θα καμφθούν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Και χαρακτήρισε «ενδιαφέροντα, τολμηρά και ενδεδειγμένα» τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ότι θα πράξει ό,τι απαιτείται για να προστατεύσει το ευρώ κι ότι η μείωση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού ορισμένων χωρών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Τράπεζας. «Ελπίζω ότι όλα τα μέλη της ΕΚΤ θα δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την ανεξαρτησία της όπως και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», κατέληξε, «φωτογραφίζοντας» τη γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank που υπονομεύει με κάθε ευκαιρία τις προσδοκίες για ανάληψη αποφασιστικής δράσης από την ΕΚΤ.

Μπρα ντε φερ
Πράγματι, η σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, από την οποία οι αγορές ευελπιστούν ότι ο κ. Ντράγκι θα συνοδεύσει τα λόγια του με πειστικά μέτρα (όπως την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων) προμηνύεται θυελλώδης, καθώς ο πρόεδρος της BuBa Γενς Βάιντμαν έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι δεν έχει υποχωρήσει διόλου από τις πάγιες θέσεις, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ντράγκι τη Δευτέρα: Σε δηλώσεις του στο περιοδικό των υπαλλήλων της Bundesbank που έγιναν την Παρασκευή, όμως δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (μάλλον όχι τυχαία) ο κ. Βάιντμαν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερβεί το πλαίσιο της αποστολής της που είναι ο έλεγχος των τιμών και πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υπερβολικές προσδοκίες από την Τράπεζα. Ο ίδιος τόνισε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει μεγαλύτερο λόγο από άλλες κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της ΕΚΤ και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει με σθένος τις απόψεις της Bundesbank σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι της ΒuBa είχαν σημειώσει ότι η αγορά ομολόγων είναι δουλειά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και όχι της ΕΚΤ. Μόνο που η δύναμη πυρός τους δεν επαρκεί και γι' αυτό συζητείται έντονα το ενδεχόμενο συντονισμένης δράσης Τράπεζας και κυβερνήσεων, με παράλληλες αγορές ομολόγων από EFSF/ESM και ΕΚΤ και υπό αυστηρές προϋποθέσεις για τις εμπλεκόμενες χώρες.

Σε σκληρή γραμμή κινήθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι τα υψηλά επιτόκια αποτελούν μοχλό πίεσης προς τις χώρες για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική εξυγίανση. Ο ίδιος επανέλαβε και την αντίδραση του Βερολίνου στο ενδεχόμενο χορήγησης τραπεζικής άδειας στον ESM.

Παρά τους υψηλούς γερμανικούς τόνους, υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες χώρες του Βορρά είναι πιο διαλλακτικές και αναγνωρίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντησή του με τον Μόντι, ο Κατάινεν, εκπρόσωπος μιας από τις πλέον σκληροπυρηνικές χώρες του μπλοκ του Βορρά παραδέχθηκε ότι τα επιτόκια δανεισμού σε ορισμένες χώρες είναι «υπερβολικά υψηλά», προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στις αγορές για να αξιολογήσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θέση που διαφοροποιείται από αυτήν που εξέφρασε προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι και το τέλος του κόσμου εάν η Ισπανία δανείζεται με υψηλά επιτόκια για κάποιους μήνες.

Πιέσεις... made in USA
Σημαντικό είναι και το ότι και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις τους για ανάληψη πιο αποφασιστικής δράσης: Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το ταξίδι-αστραπή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στη Γερμανία τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε χθες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον Μάριο Μόντι και «επανέλαβε τη στήριξή του για δυναμικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης». Ο δε Γκάιτνερ διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να αποσκοπούν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις και στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες θα παρέχουν τα δάνεια που χρειάζονται οι οικονομίες αυτές. Απηύθυνε παράλληλα προειδοποίηση προς τις αγορές να μην περιμένουν άμεσα «πυροτεχνήματα» γιατί στην Ευρώπη... το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

ΔΝΤ
«Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, υπάρχουν ελπίδες ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη θα βελτιωθεί», δήλωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας τη φωνή της σε αυτούς που περιμένουν περισσότερες πράξεις από την Ευρώπη.

Η ίδια απένειμε εύσημα στις προσπάθειες της Ισπανίας να εξυγιάνει την οικονομία της.

Συνομιλία Ομπάμα - Ολάντ
Χθες, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν το κοινό τους ενδιαφέρον για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη σταθερότητα του ευρώ. Ο Ομπάμα είχε μιλήσει την Τρίτη και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Κριτική στη Μέρκελ από τον Π. Κρούγκμαν
Έντονη κριτική στους χειρισμούς του Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης και την εμμονή στα μέτρα λιτότητας άσκησε ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος βραβείου Νόμπελ, Πολ Κρούγκμαν, παραδεχόμενος πάντως πως η Αγκ. Μέρκελ βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος». Όπως είπε, η Γερμανίδα καγκελάριος «είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής...

Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο». Ο ίδιος χαρακτήρισε καθοριστικές τις εξελίξεις στην Ισπανία τονίζοντας πως η χώρα δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, ενώ υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν για αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ύστερα από το Παρίσι και το Ελσίνκι, μεταβαίνει στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")