Μείωση κατά 22% σημείωσαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Monitor της Σόφιας, η εγχώρια κατανάλωση κατέγραψε μείωση κατά 1%. Έτσι, η συνολική κατανάλωση ενέργειας, που παράγεται στη Βουλγαρία, μειώθηκε κατά περίπου 6% στα 19,7 μεγαβάτ/ώρα

Μείωση κατά 22% σημείωσαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Monitor της Σόφιας, η εγχώρια κατανάλωση κατέγραψε μείωση κατά 1%. Έτσι, η συνολική κατανάλωση ενέργειας, που παράγεται στη Βουλγαρία, μειώθηκε κατά περίπου 6% στα 19,7 μεγαβάτ/ώρα.

Εξάλλου, το πρώτο εξάμηνο του 2012 η εθνική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας NEC κατέγραψε ζημίες ύψους 128 εκατ. λέβα (περίπου 64 εκατ. ευρώ), ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε κέρδη 50 εκατ. λέβα (περίπου 25 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από την ίδια τη NEC, μόνο για «πράσινη ενέργεια» η εταιρεία πλήρωσε 146 εκατ. λέβα περισσότερα από όσα έλαβε.

Η διαφορά προκύπτει από τη σχέση των σχεδιαζόμενων πληρωμών κι αυτών που πραγματικά καταβλήθηκαν για «πράσινο» ηλεκτρισμό.

Άλλες αιτίες για τις απώλειες της NEC είναι η απουσία πωλήσεων στην ελεύθερη αγορά, αλλά και το γεγονός ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν ενσωμάτωσε πλήρως το κόστος της αγοράς ενέργειας από διάφορες πηγές στην τιμή.