Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δημοσίευσε στις 8 Αυγούστου ο Όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται οριακή αύξηση του τζίρου με ουσιαστική συνεισφορά του τομέα Ενέργειας. Παράλληλα, τα κέρδη υποχώρησαν, αλλά η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για τη συνέχεια
Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δημοσίευσε στις 8 Αυγούστου ο Όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται οριακή αύξηση του τζίρου με ουσιαστική συνεισφορά του τομέα Ενέργειας. Παράλληλα, τα κέρδη υποχώρησαν, αλλά η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για τη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, στο Α’ Εξάμηνο του 2012, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών € 714,4 εκατ., έναντι των €710,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2011, αύξηση 0,5% που οφείλεται στην αυξημένη συνεισφορά του τομέα Ενέργειας. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το Α’ Εξάμηνο του 2012 ανήλθαν σε €80,0 εκατ., από €107,0 εκατ. το 2011. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €8,5 εκατ., έναντι €30,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι “ο τομέας των έργων EPC παρουσίασε την προεξοφληθείσα και αναμενόμενη κάμψη στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τη χρήση του 2011, που συνοδεύθηκε από εκπληκτικές αλλά ασφαλώς μη διατηρήσιμες επιδόσεις, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η ΜΕΤΚΑ. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα επηρεάστηκε από ύφεση που οδήγησε σε ακύρωση ή αναβολή των όποιων επενδύσεων σχεδιάζονταν σε έργα ενδιαφέροντος της ΜΕΤΚΑ, ενώ τα υπό εκτέλεση έργα κυρίως της ΔΕΗ έχουν εξελιχθεί σε επιζήμια δραστηριότητα για την εταιρεία, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση και χρηματοδότηση, χωρίς ευθύνη της ΜΕΤΚΑ”.

Ενέργεια

Ο Τομέας Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, έχοντας πλέον σε πλήρη λειτουργία δύο ανεπτυγμένους σταθμούς παραγωγής, αλλά και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του Ομίλου στο Α’ Εξάμηνο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Τομέα ανήλθε σε €198,5 εκατ., από €34,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και αντιστοιχεί στο 28% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου. Σημειώνεται ότι από το Β’ Τρίμηνο καταγράφεται για πρώτη φορά συνεισφορά από τη μονάδα ισχύος 437MW της KORINTHOS POWER, που ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Απρίλιο του 2012.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου στάθηκε ιδιαίτερα στην υπογραφή της νέας τριετούς Συμφωνίας Συνδιαχείρισης για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, η οποία εξασφαλίζει την ομαλή τροφοδοσία των τριών θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας του Ομίλου, και προσφέρει ευελιξία για την πραγματοποίηση εισαγωγών, σταθμίζοντας συνεχώς τις συνθήκες στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ – LNG). Παράλληλα, ο Όμιλος με τη λειτουργία και των τριών θερμικών μονάδων συνεχίζει σταθερά να αυξάνει το μερίδιό του στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.