Εφικτό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τον στόχο να εξασφαλίσει η Κύπρος φυσικό αέριο μέχρι το 2015, ως ενδιάμεση λύση, είτε από το Ισραήλ, είτε μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εφικτό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τον στόχο να εξασφαλίσει η Κύπρος φυσικό αέριο μέχρι το 2015, ως ενδιάμεση λύση, είτε από το Ισραήλ, είτε μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο κ. Συλικιώτης τοποθέτησε τις αποφάσεις για την ενδιάμεση λύση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι οποίες θα συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση των συζητήσεων της Κυβέρνησης με την Noble Energy για τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε την Τετάρτη το πρωί στο Υπουργείο με εκπροσώπους της ΔΕΦΑ, ΡΑΕΚ και ΑΗΚ, μαζί με την Υπηρεσία Ενέργειας. Ανέφερε ότι σε περίπτωση συμφωνίας με το Ισραήλ, η Κύπρος θα χρειαστεί να εισάγει 0,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως για την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής της.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας με το Ισραήλ, το οποίο θα εξασφαλίσει φυσικό αέριο από το οικόπεδο Ταμάρ το 2013, θα απαιτηθούν δύο επιπλέον χρόνια για τη μεταφορά του στην Κύπρο.

Ακόμη, δήλωσε ότι τρέχει παράλληλα και η διαδικασία για την ανακοίνωση για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τη συντομότερη δυνατή έλευση φυσικού αερίου, την οποία αποφάσισε στην προηγούμενη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ.

Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες και πρόσθεσε ότι «ο στόχος να έχουμε φυσικό αέριο ως ενδιάμεση λύση από τις αρχές του 2015 είναι εφικτός».

Ως προς τις δύο διαδικασίες, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι τρέχουν παράλληλα, ενώ διευκρίνισε ότι μια ενδιάμεση λύση θα έχει διάρκεια από τρία έως πέντε χρόνια, καθώς διαφορετικά το κόστος θα είναι υψηλό.

Η εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης ήταν το θέμα στην ατζέντα της πρωινής συνάντησης του Υπουργού στο γραφείο του με την ομάδα εργασίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΔΕΦΑ, ΡΑΕΚ και ΑΗΚ.

Κατά τη συνάντηση ανέφερε ότι συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη στο Ισραήλ, στις 2 Σεπτεμβρίου, της ομάδας εργασίας που θα συναντηθεί με την αντίστοιχη ομάδα εργασίας του Ισραήλ για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ.

Η συνάντηση είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης Συλικιώτη στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, όπου, όπως είπε ο Υπουργός, τέθηκε το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου ξεχωριστά από τα άλλα ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η προετοιμασία των εγγράφων για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε εντός Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμη η προκήρυξη της πρόσκλησης, αναλόγως της έκβασης των συνομιλιών με το Ισραήλ.

Ενδεχόμενη επέκταση της ενδιάμεσης λύσης
Ο κ. Συλικιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση συμφέρουσας τιμής, η ενδιάμεση λύση εισαγωγής αερίου να επεκταθεί από τρία σε πέντε χρόνια, καθώς, όπως είπε, η μεταφορά από τη Noble φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 δύο χρόνια νωρίτερα από την κατασκευή του τερματικού έχει επίσης κόστος.

Ακόμη είπε ότι οι όποιες υποδομές απαιτηθούν για τη μεταφορά του αερίου, ως μέρος της ενδιάμεσης λύσης, θα είναι προσωρινές και είπε ότι γίνεται λόγος για πλωτές υποδομές και μεταφορά συμπιεσμένου αερίου από το Ισραήλ, καθώς η απόσταση είναι μικρή.

Διευκρίνισε ότι στην ανοιχτή διαδικασία προσφορών δεν γίνεται αναφορά στην τεχνολογία μεταφοράς και είπε ότι μπορεί να αφορά συμπιεσμένο ή υγροποιημένο αέριο με πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης. Η τελική απόφαση, ανέφερε, θα καθοριστεί από την τιμή της προσφοράς και το χρονικό διάστημα της έλευσης του φυσικού αερίου.
«Δεν μιλούμε για μόνιμες υποδομές, όπως μιλούσαμε στο παρελθόν», είπε ο κ. Συλικιώτης, καθώς πρόσθεσε ότι τέτοιες εγκαταστάσεις αποϋγροποίησης έχουν μεγάλο κόστος.

Ακόμη είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα για απευθείας μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ μέσω αγωγών, καθώς το Τελ Αβίβ δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την εξαγωγή του φυσικού του αερίου.
Ο Υπουργός Εμπορίου είπε, επίσης, ότι η συζήτηση Κύπρου-Ισραήλ για την εισαγωγή φυσικού αερίου είναι ξεχωριστή από τη συζήτηση που γίνεται στη χώρα για την εξαγωγή του φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα. Συμπλήρωσε ότι γίνεται στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας και αφορά μικρή ποσότητα.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η ποσότητα των 0,5 bcm που χρειάζεται η Κύπρος είναι μικρή και προορίζεται για της μονάδες της ΑΗΚ που μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο.
Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες μέρες στους ομολόγους του σε Ισραήλ και Ελλάδας, για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με αντικείμενο τη συνεργασία των τριών χωρών στις ενεργειακές υποδομές.

Στην επιστολή είπε ότι περιλαμβάνονται οι προτάσεις που κατέθεσε η Κύπρος στην ΕΕ στα πλαίσια του προγράμματος για συγχρηματοδότηση των ενεργειακών υποδομών. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ήδη απάντησε θετικά η ισραηλινή πλευρά, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Αντικείμενο της συνάντησης, είπε, θα είναι η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας, η οποία θα μελετήσει τα θέματα που εμπίπτουν και στο ζήτημα των υποδομών.

Εξάλλου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κύπρος προχωρά παράλληλα τη συζήτηση με την Noble Energy που αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, την κατασκευή αγωγού και την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Ο Υπουργός είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια, η συζήτηση που γινόταν «δεν είχε στερεό υπόβαθρο», ενώ πρόσθεσε ότι μέσω των επαφών με την Noble έχει ξεκαθαρίσει πλέον ότι η έλευση του κυπριακού φυσικού αερίου τοποθετείται στα μέσα του 2017 ή αρχές του 2018.

Ανέφερε ότι το φυσικό αέριο θα μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, συμπλήρωσε όμως ότι σημαντική μείωση του κόστους θα επέλθει με την έλευση του κυπριακού αερίου.
Ως προς τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή της, μετά την μετατροπή όλων των μονάδων της, είπε ότι θα ανέρχονται σε 1-1,5 bcm ετησίως, ενώ τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι πέραν των 200 bcm.

Συμπλήρωσε ότι τα αποθέματα, τόσο στο οικόπεδο 12 όσο και πιθανώς στα άλλα οικόπεδα, είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου για 200 χρόνια και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό η Κύπρος θέλει να εξαγάγει φυσικό αέριο, καθιστώντας την έτσι σημαντικό τροφοδότη της ΕΕ.