Έναν νέο χρηματιστηριακό δείκτη για εξωστρεφείς εταιρείες, που θα ανταποκρίνεται στο υπό διαμόρφωση οικονομικό μοντέλο της χώρας, σχεδιάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ συνεχίζει να αναζητά τρόπους, ώστε να υποβοηθήσει την εξεύρεση κεφαλαίου κίνησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Έναν νέο χρηματιστηριακό δείκτη για εξωστρεφείς εταιρείες, που θα ανταποκρίνεται στο υπό διαμόρφωση οικονομικό μοντέλο της χώρας, σχεδιάζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ συνεχίζει να αναζητά τρόπους, ώστε να υποβοηθήσει την εξεύρεση κεφαλαίου κίνησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Χ. Α έχουν ήδη ολοκληρώσει μια πρώτη επεξεργασία ιστορικών στοιχείων εξωστρέφειας για τις εισηγμένες εταιρείες, και έχουν στείλει επιστολή στις εισηγμένες, που πληρούν τα κριτήρια, με την οποίαζητούν να προσκομίσουν μέχρι τέλος Αυγούστου αναλυτικά στοιχεία κατανομής πωλήσεων, βάσει ΔΛΠ, από το 2006 μέχρι και το 2011.

Ο δείκτης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνει εισηγμένες που προσπορίζουν μεγάλο μέρος του ενοποιημένου κύκλου εργασιών τους από το εξωτερικό, είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω πωλήσεων που διενεργούνται από θυγατρικές οι οποίες εδρεύουν εκτός Ελλάδας.

Στον νέο δείκτη θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από 30 ως και 59 εισηγμένες εταιρείες, ανάλογα με το που θα καθορισθεί ο πήχης εισόδου. Το ελάχιστο, δηλαδή, ποσοστό που θα πρέπει να καταλαμβάνουν οι πωλήσεις στο εξωτερικό επί του συνολικού τζίρου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τούδε επεξεργασθέντα στοιχεία περίπου 30 εισηγμένες εταιρείες πραγματοποιούν στις αγορές του εξωτερικού πάνω από το 50% του τζίρου τους, τόσο με βάση τα περσινά στοιχεία, όσο και βάσει του μέσου όρου των τριών τελευταίων χρήσεων.

Εξ αυτών περίπου 20 πραγματοποιούν στοεξωτερικό πάνω από το 70% των ενοποιημένων πωλήσεωνκαι σε αυτές συγκαταλέγονται παραδοσιακές εξαγωγικές δυνάμεις ( Coca Cola, Τιτάν, S&B, Frigoglass, Folli- Follie,Σωληνουργεία Κορίνθου κά) καθώς και μια νέα γενιά έντονα εξαγωγικών επιχειρήσεων,τις οποίες είχε παρουσιάσει το Euro2day, όπως οι Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Eurodrip, Κυριακίδης Μάρμαρα, Flexopack.

Αν το ελάχιστο ποσοστό πωλήσεων στο εξωτερικό επί του συνολικού τζίρου πέσει στο 30% τότε στον δείκτη θα μπορούσαν να ενταχθούν άλλες 16 εισηγμένες εταιρείες, ενώ για επιπλέον 13 εταιρείες δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αναγκαίων στατιστικών στοιχείων.

Οι εξαγωγικές εταιρείες αποτελούν τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο,την τελευταία διετία- τριετία, κλάδο εισηγμένων εταιρειών και τον περισσότερο υποσχόμενο λόγω της βίαιης αναπροσαρμογής του οικονομικού μοντέλου που επέφερε η δημοσιονομική κρίση και η παρεπόμενη βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλότερο, σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, κίνδυνο χώρας,μια και το 50% με 95% των πωλήσεών τους διενεργούνται σε αγορές εκτός Ελλάδας. Η δημιουργία του δείκτη, σε συνεννόηση με τον οίκο FTSE, θα παράσχει ένα ακόμη εργαλείο επενδύσεων στην Ελλάδα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ιδιαίτερα για όσους επιδιώκουν να λάβουν περιορισμένο ρίσκο.

Πρωτοβουλίες για εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζουν σήμερα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι το αυξημένο ρίσκο χώρας και η έλλειψη ρευστότητας.

Το αυξημένο ρίσκο οδήγησε σε κατάργηση των ορίων κάλυψης από εταιρείες ασφάλισης πιστώσεωνγια εισαγωγές πρώτων υλώνμε αποτέλεσμα να απαιτείται οι ελληνικές επιχειρήσεις να προκαταβάλουν ως και το σύνολο του ποσού για παραγγελίες τους, ενώ η εκτίναξη του κόστους δανεισμούλόγω των υψηλών spreads και η έλλειψη ρευστότητας καθιστά αδύνατη την εξασφάλιση φθηνού κεφαλαίου κίνησης για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Εξετάζεται η δημιουργία sector funds

Η δημιουργία του δείκτη και οι υπόλοιπες ενέργειες που σχεδιάζει το Χ.Α κινούνται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος ρευστότητας.

«Πρόκειται για ένα παράθυρο ευκαιρίας που παρά τις δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία και το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, θα μας επιτρέψει να προβληθούμε στο επενδυτικό κοινό. Στο χέρι μας είναι να παρουσιάσουμε αξιόπιστο business plan προκειμένου να πείσουμε υποψήφιους επενδυτές ή χρηματοδότες» τονίζει στο Euro2day διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης που θα συμπεριληφθεί στο δείκτη εξωστρεφών επιχειρήσεων.

«Υπάρχουν δεκάδες funds στο εξωτερικό τα οποίαειδικεύονται σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, επιδιώκοντας αντίστοιχη απόδοση. Πολλά εξ αυτών επιδιώκουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, αλλά σκοντάφτουν σε διάφορα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων» αναφέρει στέλεχος εταιρικών χορηγήσεων μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Για να ξεπερασθεί το παραπάνω πρόβλημα αναζητούνται με πρωτοβουλία της διοίκησης του Χ. Α τα κατάλληλα επενδυτικά «εργαλεία». Η υποβοήθηση μέσω παροχής κινήτρων,δημιουργίας 4-5 κλαδικών χαρτοφυλακίων επενδύσεων (sector funds) που θα επενδύουν σε επιμέρους εξαγωγικούς ή εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας αποτελεί μια από τις εξεταζόμενες λύσεις.