Στη βιομηχανία, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώνεται στους εξωστρεφείς ομίλους του 20άρη αλλά και τη... ΔΕΗ. Με το ζήτημα της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης να είναι πιο... κοντά από ποτέ -όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και τις έντονες πιέσεις από την τρόικα- αρκετοί είναι εκείνοι οι «προνοητικοί» επενδυτές οι οποίοι φρόντισαν να τοποθετηθούν σε επίπεδα κάτω των 2 ευρώ κατά το δίμηνο Μαίου - Ιουνίου

Στη βιομηχανία, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επικεντρώνεται στους εξωστρεφείς ομίλους του 20άρη αλλά και τη... ΔΕΗ. Με το ζήτημα της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης να είναι πιο... κοντά από ποτέ -όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και τις έντονες πιέσεις από την τρόικα- αρκετοί είναι εκείνοι οι «προνοητικοί» επενδυτές οι οποίοι φρόντισαν να τοποθετηθούν σε επίπεδα κάτω των 2 ευρώ κατά το δίμηνο Μαίου - Ιουνίου.

Η άνοδος του τίτλου στο αμέσως επόμενο δίμηνο μέχρι και τα 2,80 ευρώ (όταν στις 5/6 έφθασε μέχρι και στο 1,13 ευρώ), δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του... 148%, επιβεβαιώνει την αλλαγή στάσης του επενδυτικού κοινού για τη μετοχή.

Από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου ξεχωρίζει ασφαλώς η Coca-Cola 3E, η οποία παρότι έχει πληγεί και αυτή από την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, εντούτοις οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της διοίκησης για περικοπή του λειτουργικού κόστους και βελτίωση της παραγωγικότητας επιτρέπουν στη διοίκηση να δημιουργούνται ισχυρές ταμειακές ροές ώστε να εκμεταλλευθεί τις όποιες ευκαιρίες (εξαγορών) παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον.

Ενοποίηση
Θα πρέπει ακόμη να θυμίσουμε ότι στο πρώτο τρίμηνο προχώρησε σε ενοποίηση της παραγωγικής της βάσης σε Αυστρία, Ελλάδα και Πολωνία, κάτι το οποίο συνέβη και στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου. Σε ό,τι αφορά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή κατάφερε να φθάσει μέχρι και τα 15,50 ευρώ -όταν τον περασμένο Μάιο είχε υποχωρήσει στα 11 ευρώ (+40%)- επίπεδα πάντως τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρούνται δικαίως αποτιμημένα.

Για τον όμιλο Μυτιληναίου, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως γύρω από τη θυγατρική Μέτκα η οποία έχει αναλάβει σημαντικά έργα στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα διερευνά νέα projects στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Ήδη έχει ανακηρυχθεί μειοδότης για έργα σε Αλγερία και Λίβανο. Στα εγχώρια δρώμενα θυμίζουμε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, σε κοινοπραξία με την Motor Oil, θα διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ. Η μετοχή της μητρικής εμφανίζει κινητικότητα από το ξεκίνημα του τρέχοντος μήνα με κέρδη που προσεγγίζουν το 15%, αντίθετα ο τίτλος της Μέτκα κινείται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 6 - 6,50 ευρώ.

Αναφορικά με τη Vivartia (του ομίλου MIG), αξίζει να σημειώσουμε ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Exeed Indu-stries η οποία της δίνει πρόσβαση στις περιοχές του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Ιράκ, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Αίγυπτος, Μαρόκο, Αλγερία), μία αγορά που αφορά πάνω από 330 εκατ. καταναλωτές. Παράλληλα προωθεί το άνοιγμα καταστημάτων Everest, Goody's και Flocafe σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Λευκορωσία, Ουκρανία και Καζακστάν, καθώς επίσης και με τις μεγάλες αγορές της Ρωσίας και του Πακιστάν.

Σχετικά με την MIG θυμίζουμε ακόμη ότι τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε συμφωνία για την πώληση των θυγατρικών εταιρειών MIG Aviation UK και MIG Aviation 3 στη Nordic Aviation Company (NAC) αντί τιμήματος 25,2 εκατ. δολαρίων.

Για τις εταιρείες ύδρευσης, η άνοδος της ΕΥΔΑΠ κατά 25% και της ΕΥΑΘ κατά 15% περίπου μέσα στον Αύγουστο δεν σημαίνει και πολλά πράγματα δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών τζίρων που πραγματοποιούνται -λόγω προφανώς και της μεγάλης συμμετοχής του κράτους- ωστόσο, η προοπτική των αποκρατικοποιήσεων (με ενδιαφερόμενους μεγάλους ομίλου του κλάδου όπως η Suez και η Veolia) δεν αποκλείεται να αλλάξει την εικόνα και στο ταμπλό.

Μετοχή
Στην Jumbo, ύστερα από ένα διάστημα περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται... κάτι να κινείται, με τον τίτλο να προσπαθεί να απομακρυνθεί από την περιοχή των 3 ευρώ. Πρόκειται άλλωστε για μετοχή η οποία παραδοσιακά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών funds...

Κινητικότητα παρατηρείται εσχάτως και στην «Ελλάκτωρ» με εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου και σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής, η οποία βρέθηκε και πάλι στη αντίσταση της περιοχής του 1,27 - 1,30 ευρώ. Το μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων του ομίλου και το αναμενόμενο ξεκίνημα της αναπτυξιακής προσπάθειας στην Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους κάποια funds βλέπουν θετικά τη μετοχή του κορυφαίου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/08/2012)