Εγκατέλειψε ο Θεός το ρεπουμπλικανικό κόμμα; Κρίνετε από το τι συνέβη τις τελευταίες μέρες: Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως καμιά εικοσιοπενταριά Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έκαναν μπάνιο μεθυσμένοι (και σε μια περίπτωση γδυτοί) στη λίμνη της Γαλιλαίας –όπου ο Ιησούς πιστεύεται πως περπάτησε επί των υδάτων, ηρέμησε την καταιγίδα, μετέτρεψε το ύδωρ σε οίνο και επιτέλεσε το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων

Εγκατέλειψε ο Θεός το ρεπουμπλικανικό κόμμα;

  • Κρίνετε από το τι συνέβη τις τελευταίες μέρες : Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως καμιά εικοσιοπενταριά Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έκαναν μπάνιο μεθυσμένοι (και σε μια περίπτωση γδυτοί) στη λίμνη της Γαλιλαίας –όπου ο Ιησούς πιστεύεται πως περπάτησε επί των υδάτων, ηρέμησε την καταιγίδα, μετέτρεψε το ύδωρ σε οίνο και επιτέλεσε το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων.
  • Ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος του Μισούρι βουλευτής Τοντ 'Ακιν (ToddAkin) μίλησε για κάτι που λέγεται «νόμιμος βιασμός» και βεβαίωσε το κοινό του πως το γυναικείο σώμα διαθέτει μυστηριώδεις τρόπους να εξολοθρεύει το σπέρμα των βιαστών. Έκτοτε περνάει τον χρόνο του απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του «μεγάλου παλαιού κόμματος» (GOP) να αποσύρει την υποψηφιότητά τους από τις εκλογές.

  • Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μια καταιγίδα, που μπορεί να μετασχηματισθεί σε τυφώνα ονόματι 'Αιζακ, κατευθύνεται προς... την Τάμπα, όπου την Δευτέρα (27/8) αρχίζει το προεκλογικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

 

Σύμπτωση; Ή εκδήλωση ενός νοήμονος σχεδιασμού;

Σύμφωνα με την λογική των ίδιων των Ρεπουμπλικάνων και των συντηρητικών τους συμμάχων, υπάρχει κάτι ανησυχητικό στο ότι ένας τυφώνας (μια από τις γνωστές μορφές θεϊκής τιμωρίας) κατευθύνεται προς τον χώρο όπου συνεδριάζουν. Πέρσι η βουλευτής Μισέλ Μπάτσμαν (MicheleBachmann), τότε μια εκ των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε πως ο σεισμός και ο τυφώνας Αιρίν (κι άλλος τυφώνας από «Α», αλλά τούτος εδώ χωρίς βιβλικό όνομα) που είχαν πλήξει την ανατολική ακτή, ήταν μια προσπάθεια του Θεού «να προσελκύσει την προσοχή των πολιτικών». Αργότερα σχολίασε πως επρόκειτο για «αστείο» προσθέτοντας: «ήταν πάντως ώρα να μας στείλει ο Θεός κάποιο σημάδι και το έκανε».

Ο δημοφιλής συντηρητικός ραδιοσχολιαστής Γκλεν Μπεκ (GlennBeck) σχολίασε πως ο σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν πέρσι την Ιαπωνία ήταν «ένα σημείο που έστειλε ο Θεός σε αυτή την χώρα». Ένα χρόνο πριν ο τηλεοπτικός ιεροκήρυκας και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του GOPγια το προεδρικό αξίωμα Πατ Ρόμπερτσον (PatRobertson) συνέδεσε τον σεισμό στην Αϊτή με το «συμβόλαιο με τον διάβολο» που έχει συνάψει αυτή η χώρα. Προηγουμένως, ο Ρόμπερτσον είχε επισημάνει πως ο τυφώνας Κατρίνα ήταν τιμωρία του Θεού για τις αμβλώσεις, ενώ ο πάστορας Τζον Χαγκί (JohnHagee) διαβεβαίωνε πως ο τυφώνας ήταν Θεία τιμωρία για την ομοφυλοφιλία. Όσο για τον αείμνηστο Τζέρι Φάλουελ (JerryFalwell), θεωρούσε πως ο Θεός είχε επιτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως τιμωρία για το φεμινισμό και την «αμερικανική ένωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (ACLU).

Ακόμα όμως κι αν δεν πιστεύετε πως ο Θεός χρησιμοποιεί την μετεωρολογία για να εκφράσει την θέλησή Του, είναι δύσκολο για τους κοινούς θνητούς να εξηγήσουν τι συμβαίνει τώρα στο GOP.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος Ομπάμα (Obama) δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να επανεκλεγεί. Μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, κανένας πρόεδρος δεν εξελέγη με ανεργία πάνω από 7.4%. Όσο για τους προέδρους που επανεξελέγησαν, το πρώτο εννιάμηνο του εκλογικού έτους ο μέσος όρος της ανεργίας ήταν γύρω στο 4.7% (φέτος είναι υπερδιπλάσιος).

Αντί όμως να τον σαρώσουν από το αξίωμά του με όπλο την πιο αναιμική οικονομική ανάκαμψη μετά τη «μεγάλη ύφεση», οι Ρεπουμπλικάνοι κινδυνεύουν να χάσουν μια εκλογή που ήταν στο χέρι τους να την κερδίσουν. Ο Μιτ Ρόμνεϊ (MittRomney), που συχνά μοιάζει εκτός κλίματος, επέτρεψε στον Ομπάμα να επικεντρώσει την προεκλογική αντιπαράθεση στις φοροεπιστροφές προς τον Ρόμνεϊ και τις τοποθετήσεις των χρημάτων του σε φορολογικούς παραδείσους.

Όσο για τους Ρεπουμπλικάνους της γερουσίας, δεν χάνουν ευκαιρία να δίδουν στους Αμερικάνους καθημερινά ευκαιρίες να αμφισβητούν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Η ανταπόκριση του «πολίτικο» την περασμένη Κυριακή για τις βουτιές μεθυσμένων γυμνών Ρεπουμπλικάνων στη λίμνη της Γαλιλαίας «κόλλησε» στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές την ανεπιθύμητη εικόνα του ηθικού εκτροχιασμού, θυμίζοντας αχνά την υπόθεση του διαδικτυακού σκανδάλου του λόφου του Καπιτωλίου, τον Σεπτέμβριο του 2006, που «σφράγισε» την εκλογική τους μοίρα στις εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Τα καμώματα των 30 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που πραγματοποιούσαν «πραγματογνωμοσύνη» στο Ισραήλ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του FBΙ, πριν αποδοκιμασθούν από τον ηγέτη της πλειοψηφίας Έρικ Κάντορ (EricCantor). Ο γυμνός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κάνσας Κέβιν Γιόντερ (KevinYoder) αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «δυστυχώς πήδηξα στο νερό χωρίς να φοράω το μαγιό μου».

Το να μπεκροπίνουν μέχρι τελικής πτώσεως σε τόπο προσκυνήματος οι βουλευτές του θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί πολύ ενοχλητικό για τους Ρεπουμπλικάνους, αν αυτό το συμβάν δεν είχε επισκιασθεί από κάτι ακόμα χειρότερο: την εξοργιστική δήλωση του 'Ακιν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Σεντ Λούις πως σπανίως προκύπτουν εγκυμοσύνες μετά από «νόμιμους βιασμούς» καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις «το γυναικείο σώμα διαθέτει τρόπους να "κλείνει" όλο το σύστημα».”

Το επόμενο σαρανταοκτάωρο οι ηγέτες του κόμματος επιχείρησαν να «κλείσουν» τον ίδιο τον 'Ακιν, αλλά μετά από μια περίοδο όπου κυριάρχησε ο πανικός -η μη εμφάνισή του στο σόου του Πιρς Μόργκαν (PiersMorgan) στο CNNοδήγησε τον παρουσιαστή της εκπομπής να κάνει ζουμ στην άδεια καρέκλα του αποκαλώντας τον «μικρό, θρασύδειλο βλάκα», ο 'Ακιν παρουσιάστηκε την Τρίτη (21/8) στην ραδιοφωνική εκπομπή του Μάικ Χούκαμπι (MikeHuckabee) δηλώνοντας πως «θα σηκώσει το γάντι που του έριξαν οι μεγαλοσχήμονες του κόμματός του» και θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Αλλά οι «μεγαλοσχήμονες» του κόμματος έχουν κι άλλα προβλήματα: την Τρίτη επίσης, στην Τάμπα, οι συντάκτες του προεκλογικού προγράμματος του GOP συμφώνησαν να υιοθετήσουν ως επίσημη θέση του κόμματος την τροποποίηση του συντάγματος ώστε να απαγορευθούν οι αμβλώσεις σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι εκείνη του βιασμού. Μα άλλα λόγια, επί της ουσίας συντάχτηκαν πλήρως με τη θέση του 'Ακιν.

Το κόμμα που θα έπρεπε να πλέει πλεισίστιο προς την νίκη, μοιάζει με καρυδότσουφλο παγιδευμένο σε φοβερή καταιγίδα. Δεν υπάρχει καμία μεταφορά εδώ: η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε πως μια «τροπική καταιγίδα κλίμακας 9» θα μετατραπεί περνώντας πάνω από την Κούβα σε τυφώνα, που κατευθυνόμενος προς τα βορειοδυτικά θα φτάσει στη Φλόριντα την Κυριακή το πρωί, την στιγμή ακριβώς που οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν εκεί το συνέδριό τους.

Τι θα επακολουθήσει; Μόνο ο Θεός ξέρει!

Ο Dana Milbank είναι επιφυλλιδογράφος της «Washington Post»

(από www.ppol.gr)