Τα τρία από τα πέντε νησιά Σενκάκου εξαγόρασε από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας. Τα νησιά Σενκάκου, τα οπόια βρίσκονται κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, διεκδικούνται τόσο από την Κίνα όσο κι από την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του

Τα τρία από τα πέντε νησιά Σενκάκου εξαγόρασε από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας. Τα νησιά Σενκάκου, τα οπόια βρίσκονται κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, διεκδικούνται τόσο από την Κίνα όσο κι από την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του.

 

Όπως αναφέρει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyobo, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, χθες, Δευτέρα επετεύχθη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτήτη για την αγορά τριών από τα πέντε νησιά, ενώ απομένει ένα τυπικό συμβόλαιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα καταβάλλει 26 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τρία από τα νησιά που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και ως Ντιαογιού στην Κίνα και κάποια εκ των οποίων ανήκουν σε ιδιώτες.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ιαπωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρ, είχε προτείνει στην κυβέρνηση να αγοράσει τα νησιά από τους ιδιώτες, ώστε να λήξει οριστικά η διαμάχη με την Κίνα και την Ταϊβάν.