Ανοδική πορεία κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του OPEC. Συγκυριακοί παράγοντες οδήγησαν σε άνοδο των τιμών, ενώ οι προβλέψεις του οργανισμού για φέτος παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες.

Ανοδική πορεία κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τον Αύγουστο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του OPEC. Συγκυριακοί παράγοντες οδήγησαν σε άνοδο των τιμών, ενώ οι προβλέψεις του οργανισμού για φέτος παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες.

Το καλάθι αναφοράς του OPEC κινήθηκε ανοδικά τον Αύγουστο, στα 109,52 δολάρια ανά βαρέλι, παράλληλα με την τιμή του Brent Που σημείωσε αύξηση 10% στα 112,68 δολάρια και του WTI που είχε αύξηση 7% στα 94,16 δολάρια. Για τις τιμές αυτές, ο OPEC θεωρεί υπεύθυνη την αισιοδοξία που κυριάρχησε στην αγορά συμβολαίων, τους περιορισμούς στην παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας, την μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τις ελπίδες για βελτίωση των χρηματοοικονομικών πιστώσεων. Επίσης, ένας παράγοντας ήταν και ο τυφώνας Ισαάκ που απείλησε την λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον Κόλπο του Μεξικού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο OPEC διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 και το 2013 σε 3,3% και 3,2% αντίστοιχα. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% φέτος και κατά 2% το 2013, της Ιαπωνίας κατά 2,7% και 1,2%, ενώ της ευρωζώνης θα σημειώσει πτώση 0,4% φέτος και ανάπτυξη 0,1% το 2013.

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο φέτος προβλέπεται να είναι 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από πέρυσι. Τον Ιούλιο, οι χώρες εκτός του ΟΟΣΑ κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 42,9 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (+1 εκατ. βαρέλια). Η παραγωγή εκτός ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,7 εκατ. βαρέλια φέτος, με οδηγούς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Βραζιλία, την Κίνα, την Ρωσία και την Κολομβία, ενώ αντιθέτως η παραγωγή θα υποχωρήσει στο Νότιο Σουδάν και το Σουδάν, την Συρία, την Βρετανία και τη Νορβηγία.

Αναφορικά με την παραγωγή του ίδιου του OPEC, τον Αύγουστο κυμάνθηκε σε 31,41 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, αυξημένη κατά 254.000 βαρέλια σε μηνιαία βάση. Τέλος, στην αγορά πετρελαιοειδών, το κλίμα είναι θετικό, με την ελαφρά διΰλιση να παρουσιάζει ανάπτυξη, εν μέρει λόγω της αυξημένης ζήτησης για βενζίνη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τέλος, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο του OPEC θεωρείται ότι θα παραμείνει σταθερή για φέτος, στα 29,9 εκατ. βαρέλια και το 2013 στα 29,5 εκατ. βαρέλια.