Συνέχισαν να εμφανίζουν άνοδο οι τιμές του αργού στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα έμοιαζαν να αγγίζουν «οροφή» γύρω στα 115 δολ. το βαρέλι, μετά από ένα ράλλυ που τις οδήγησε κοντά στα 117 δολ. το βαρέλι. Η νέα μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μάλιστα, δείχνει πως τα προϊόντα πετρελαίου, όπως η βενζίνη, η νάφθα και τα προϊόντα μέσης διύλισης συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλές τιμές συνεπεία της απότομής αυτής ανόδου του αργού

Συνέχισαν να εμφανίζουν άνοδο οι τιμές του αργού στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα έμοιαζαν να αγγίζουν «οροφή» γύρω στα 115 δολ. το βαρέλι, μετά από ένα ράλλυ που τις οδήγησε κοντά στα 117 δολ. το βαρέλι. Η νέα μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μάλιστα, δείχνει πως τα προϊόντα πετρελαίου, όπως η βενζίνη, η νάφθα και τα προϊόντα μέσης διύλισης συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλές τιμές συνεπεία της απότομής αυτής ανόδου του αργού.

 

Η νέα έκθεση του Οργανισμού, που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει επιπλέον ότι οι προβλέψεις για τη ζήτηση αργού για το 2012 και το 2013 έχουν αυξηθεί κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα λόγω αναθεώρησης των δεδομένων για το 2011. Έτσι, η ζήτηση αναμένεται, πλέον, να ανέλθει στα 89,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα εφέτος και στα 90,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2013, αν και οι προβλέψεις για αύξηση στη ζήτηση μεταβλήθηκαν ελάχιστα, παραμένοντας στα 0,8 εκατ. βαρέλια και για τα δύο αυτά έτη. Επίσης, σημειώνεται ότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η Ιαπωνία πασχίζει να υποκαταστήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν στο ενεργειακό ισοζύγιό της μετά το κλείσιμο των πυρηνικών της σταθμών λόγω του δυστυχήματος της Φουκουσίμα.

 

Η παγκόσμια προσφορά αργού, από την άλλη, σημείωσε κάμψη κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο μήνα πέφτοντας στα 90,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω οι εκτιμήσεις για τον Ιούλιο. Η παραγωγή υγρών καυσίμων στις χώρες του OPEC αυξήθηκε, ιδίως στην Νιγηρία, την Αγκόλα και το Ιράκ, ωστόσο, δεν στάθηκε επαρκής να υποκαταστήσει πλήρως τις αιφνίδιες διακοπές παραγωγής σε χώρες εκτός του καρτέλ. Οι εισαγωγές αργού από το Ιράν υπολογίζεται ότι σημείωσαν ελαφρά άνοδο τον Αύγουστο, φθάνοντας το 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 1,0 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Ιούλιο. Από την άλλη, οι χώρες εκτός OPEC επιβράδυναν την αύξηση της παραγωγής τους μόλις στα 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο του 2012.

 

Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC αναμένεται να αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του 2012, με συνέπεια οι προβλεπόμενες σε αυτό ποσότητες να φτάσουν τα 31,1 εκατ. βαρέλια, μετά από ανεπαίσθητη εποχική άνοδο σ τη ζήτηση, σε επίπεδο τριμήνου, κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

Στο τομέα της διύλισης, τα βελτιωμένα περιθώρια στις χώρες του ΟΟΣΑ απέφεραν μεγάλα κέρδη τον Ιούλιο και Αύγουστο, γεγονός που ώθησε ανοδικά την παγκόσμια διυλιστική παραγωγή του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους στα 75,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία, έτσι, σημείωσε αύξηση 1,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε σχέση με τα χαμηλά του δευτέρου τριμήνου και 450 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους. Τα κέρδη στη διύλιση για τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ προβλέπεται να διατηρήσουν σταθερή την παγκόσμια παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2012, με συνέπεια αυτή να σημειώσει ετήσια άνοδο 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Τέλος, η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι τα αποθέματα της βιομηχανίας στις ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκαν κατά 16,5 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο και τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν μείωση κατά 23,7 εκατ. βαρέλια λόγω ισχυρών διυλιστικών ροών. Η αύξηση στα αποθέματα προϊόντων πετρελαιοειδών έφτασε τον Ιούλιο τα 32,8 εκατ. βαρέλια και τα 4,2 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο, Από την άλλη, η συνολική αύξηση των βιομηχανικών αποθεμάτων πετρελαίου κυμάνθηκε τον Ιούλιο στα 10, 6 εκατ. βαρέλια, επίπεδο το ποίο βρίσκεται κάτω από τις κανονικές τιμές, ενώ μείωση, παρά τη συνήθη εποχιακή τάση, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα βιομηχανικά αποθέματα τον Αύγουστο.