Κύπρος: Δύο από τις 15 Υποψήφιες Εταιρείες Εκτός Β' Γύρου Αδειοδότησης για Έρευνες Υδρογονανθράκων

Κύπρος: Δύο από τις 15 Υποψήφιες Εταιρείες Εκτός Β Γύρου Αδειοδότησης για Έρευνες Υδρογονανθράκων
energia.gr
Πεμ, 13 Σεπτεμβρίου 2012 - 09:29
Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, στη Λευκωσία η Επταμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για το φυσικό αέριο, η οποία έχει ήδη στα χέρια της το κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης των προτάσεων/προσφορών οι οποίες έγιναν από 15 εταιρείες/κοινοπραξίες στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, στη Λευκωσία η Επταμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για το φυσικό αέριο, η οποία έχει ήδη στα χέρια της το κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης των προτάσεων/προσφορών οι οποίες έγιναν από 15 εταιρείες/κοινοπραξίες στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως αναφέρει η κυπριακή «Καθημερινή», θα συζητηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης, το οποίο πλέον περιλαμβάνει τα στοιχεία της τεχνικής αξιολόγησης, τα στοιχεία της αξιολόγησης του οικονομικού μέρους των προτάσεων τα οποία επεξεργάστηκε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αλλά και την τελική κατάταξη των εταιρειών. Ενδιαφέρον είχε επιδειχθεί για 9 από τα 12 τεμάχια που προκηρύχθηκαν στο δεύτερο γύρο. Για το 1, 4 και 13 δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τον δεύτερο αυτό γύρο εκδηλώθηκε για τα οικόπεδα υπ’ αριθμό «9» και «2», με το πρώτο να συνορεύει με το τεμάχιο «Αφροδίτη» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο βρίσκονται ανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ, μια περιοχή η οποία δεν διεκδικείται από την Άγκυρα.

Το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρει επικαλούμενο πληροφορίες, ότι από τις 15 εταιρείες έμειναν μόνο 13 καθώς κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης διαφάνηκε πως δύο από αυτές δεν πληρούσαν τα κριτήρια του διαγωνισμού. Έτσι, στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών από τον Γαλλικό συμβουλευτικό οίκο Beicip Franlab, δεν περιλήφθηκαν οι δύο εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι 30 εταιρείες από 14 χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον για απόκτηση δικαιωμάτων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν οι ρωσικές εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον, και συγκεκριμένα η Novatec Overseas Exploration Production, σε μία συνεργασία με την γαλλική Total και η GPB Global η οποία συνδέεται με την Gazprom Bank, αλλά και κολοσσοί του πετρελαϊκού τομέα, όπως η αμερικανική Marathon, η ιταλική ENI, η Petronas από Μαλαισία και η KOGAS από την Κορέα.

Άλλες εταιρείες, μικρότερου μεγέθους αλλά με σημαντική δραστηριότητα διεθνώς, που συμμετέχουν στις 15 κοινοπραξίες που υπέβαλαν πρόταση στο δεύτερο γύρο, με, θεωρούνται η VITOL, η Triple Five από Καναδά καθώς η ισραηλινή Delek.

Οι πρώτοι σε βαθμολογία προσφοροδότες για το κάθε τεμάχιο της ΑΟΖ με βάση την αξιολόγηση που έγινε τόσο από την Συμβουλευτική Επιτροπή όσο κι από τον συμβουλευτικό οίκο, κι αφού περάσουν από το κόσκινο του Υπουργικού Συμβουλίου και διαφανεί ότι είναι σε θέση να γίνουν ανάδοχοι των τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, θα προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον Υπουργό Εμπορίου. Εάν βεβαίως μέχρι τότε δεν αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο – όπερ και πιθανότερο, εκτός κι εάν προλάβουν την διαδικασία διαπραγμάτευσης οι προεδρικές εκλογές- για το νόμο που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο οποίος προνοούσε την αφαίρεση από τον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου των εξουσιών για διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για τα οικόπεδα της ΑΟΖ, αναθέτοντας τες σε τεχνική επιτροπή.

Της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το φυσικό αέριο προεδρεύει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Ζέτα Αιμιλιανίδου, συμμετέχουν τρεις γενικοί διευθυντές υπουργείων, ο γενικός εισαγγελέας, ο διευθυντής Ενέργειας, και η διευθύντρια τμήματος γεωλογικής επισκόπησης.

Ενδιαφέρον είχε επιδειχθεί για 9 από τα 12 τεμάχια του β' γύρου. Για το 1, 4 και 13 δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον (από "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" Κύπρου).