Σύσκεψη με θέμα την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί το ποσοστό της εξίσωσης
Σύσκεψη με θέμα την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί το ποσοστό της εξίσωσης.

Επίσης, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το εάν θα δοθεί επίδομα θέρμανσης και με ποιο τρόπο, ενώ υπάρχει και η εναλλακτική σκέψη για κλιμακωτή επιστροφή φόρου για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.

Σχετικά με την εξίσωση του ΕΦΚ, αν αυτή αποφασιστεί να φτάσει το 100%, τότε ενδέχεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να φτάσει φέτος ακόμη και στα 1,60 ευρώ το λίτρο, ίση δηλαδή με την τιμή του diesel κίνησης αυτήν.

Αναφορικά με το σενάριο του επιδόματος θέρμανσης, κύριο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Έτσι, εξετάζεται εναλλακτικά ένα σύστημα στο οποίο οι καταναλωτές αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης θα περνούν ταυτόχρονα τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα Ήφαιστος και λαμβάνοντας έναν μοναδικό προσωπικό κωδικό θα δικαιούνται επιστροφή μέρους του επιπλέον φόρου που θα καταβάλουν σε σχέση με πέρυσι, με τον συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.

Αν επικρατήσει αυτή η ιδέα, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι η εξίσωση των φόρων πρέπει να γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Ας σημειωθεί ότι ως τώρα γινόταν λόγος για εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή στα 329 ευρώ, με συνέπεια η τιμή πετρελαίου θέρμανσης να φτάνει ήταν περίπου το 1,40 ευρώ.