Τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι τιμές είναι τουλάχιστον 30%-50% ακριβότερες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στον λιγνίτη και τα νερά για ηλεκτροπαραγωγή, ζητά, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρισμού (ΕΣΑΗ), εν όψει των μεταρρυθμίσεων στην αγορά

Τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι τιμές είναι τουλάχιστον 30%-50% ακριβότερες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στον λιγνίτη και τα νερά για ηλεκτροπαραγωγή, ζητά, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρισμού (ΕΣΑΗ), εν όψει των μεταρρυθμίσεων στην αγορά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Αν. Καλλιτσάντσης, σε συνάντηση που είxε με δημοσιογράφους, τόνισε ότι η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο. Κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να προετοιμαστούν για διαπραγματεύσεις, εν όψει της ανανέωσης της σύμβασης ΔΕΠΑ - Gazprom, καθώς η ισχύουσα λήγει το 2016. Υπογράμμισε ότι η μείωση πρέπει να προέλθει προτίστως μέσω της ελάττωσης του κόστους προμήθειας και δευτερευόντως από το κόστος χρήσης του συστήματος.

Για την απάλειψη των στρεβλώσεων ζητείται, επίσης, η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, που σήμερα μονοπωλούνται από τη ΔΕΗ. Ο Σύνδεσμος φάνηκε να τάσσεται υπέρ της πώλησης από τη ΔΕΗ λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και όχι μονάδων. Το άνοιγμα των δύο αγορών εντάσσεται στα μέτρα αναδιάρθρωσης της αγοράς. Το ίδιο πακέτο προβλέπει αναθεώρηση του συστήματος ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, πράγμα για το οποίο ο ΕΣΑΗ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του, δηλώνονας κατηγορηματικά ότι το μέσο έσοδο πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθεί το ίδιο, διαφορετικά απειλείται η βιωσιμότητα των μονάδων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/09/2012)