Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ποιοι Είναι οι Δικαιούχοι και τα Κριτήρια της Επιστροφής Φόρου

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ποιοι Είναι οι Δικαιούχοι και τα Κριτήρια της Επιστροφής Φόρου
energia.gr
Πεμ, 20 Σεπτεμβρίου 2012 - 11:58
Στο οριστικό σχέδιο για την επιστροφή φόρου πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή της κατοικίας τους και με βάση τα κριτήρια που θα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν εχθές εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 180 έως 900 ευρώ και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης

Στο οριστικό σχέδιο για την επιστροφή φόρου πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή της κατοικίας τους και με βάση τα κριτήρια που θα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν εχθές εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 180 έως 900 ευρώ και η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.

 

Συγκεκριμένα, το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τον Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και τον Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ ενόψει της έναρξης από τις 15 Οκτωβρίου της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταβάλλει και επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμου σε φτωχά νοικοκυριά το οποίο θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ.

 

Η χώρα διαιρείται σε τέσσερις ζώνες με διαφορετική επιστροφή φόρου και μέγεθος εκπίπτουσας κατανάλωσης. Αναλυτικά:

• Στην 1η ζώνη και για αγορά ποσότητας έως 3.000 λίτρων η επιστροφή φόρου θα φτάνει έως τα 900 ευρώ

• Στην 2η ζώνη και για ποσότητα έως 1.800 λίτρων το ποσό της επιστροφής φόρου θα φτάνει τα 540 ευρώ

• Στην 3η ζώνη και για ποσότητα έως 1.000 λίτρων το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει τα 300 ευρώ

• Στην 4η ζώνη και για ποσότητα έως 600 λίτρων το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει έως τα 180-190 ευρώ.

Συνολικά θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι 500.000 νοικοκυριά δεν θα το λάβουν καθώς δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια.

Οι 4 γεωγραφικές ζώνες που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των επιστροφών φόρου πετρελαίου θέρμανσης είναι οι εξής:

Α΄ ζώνη:
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα.

Β΄ ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.

Γ΄ ζώνη:
Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, 'Αρτα.

Δ΄ ζώνη:
Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα 14.000 - 15.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Για τις οικογένειες το όριο εισοδήματος καθορίζεται στα 24.000 - 25.000 ευρώ, με προσαύξηση επίσης κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τρία. Επίσης, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 - 120.000 ευρώ για τον άγαμο ή τα 180.000 - 200.000 ευρώ για τον έγγαμο. Πράλληλα, η επιφάνεια κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120 τ.μ πρώτης κατοικίας. Ωστόσο επιστροφή φόρου θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε κατοικία μεγαλύτερης επιφάνειας και πληρούν να υπόλοιπα κριτήρια, αλλά το ποσό της επιστροφής φόρου θα περιορίζεται για το τμήμα της κατοικίας που αντιστοιχεί στα 120 τ.μ.

Η επιστροφή φόρου θα γίνεται με τον εξής τρόπο: Κατ’ αρχήν, ο καταναλωτές θα καταχωρίζει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας) σε ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ. Αυτόματα θα ενημερώνεται από το σύστημα αν δικαιούται επιστροφής φόρου, το ύψος της οποίας θα προσδιορίζεται από την εν λόγω ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ και με βάση τα παραπάνω κριτήρια και τις θεσπιζόμενες τέσσερις ζώνες.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στη θέσπιση επιδόματος «ακραίας φτώχειας» για περιπτώσεις π.χ. ανεργίας και των δύο γονέων μίας οικογένειας. Υπολογίζεται σε 300 ευρώ και θα δοθεί σε περίπου 100.000 νοικοκυριά μόνο με κοινωνικά κριτήρια.