Σε Μερική Συμφωνία Κατέληξαν Βόρειο και Νότιο Σουδάν για την Επανέναρξη της Ροής Πετρελαίου

Σε Μερική Συμφωνία Κατέληξαν Βόρειο και Νότιο Σουδάν για την Επανέναρξη της Ροής Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 27 Σεπτεμβρίου 2012 - 09:17
Συμφωνία που θα επιτρέψει την επανέναρξη των πετρελαϊκών εξαγωγών από το Νότιο Σουδάν στο Βόρειο Σουδάν υπέγραψαν οι δύο χώρες, αποκλιμακώνοντας μεν τη διαμάχη που απειλούσε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες σημαντικές διαφορές, όπως το θέμα των συνόρων. Ας σημειωθεί ότι το Νότιο Σουδάν είχε αναστείλει την πετρελαϊκή παραγωγή του τον Ιανουάριο, κατηγορώντας τον βόρειο γείτονά του ότι έκλεβε πετρέλαιο από τους αγωγούς

Συμφωνία που θα επιτρέψει την επανέναρξη των πετρελαϊκών εξαγωγών από το Νότιο Σουδάν στο Βόρειο Σουδάν υπέγραψαν οι δύο χώρες, αποκλιμακώνοντας μεν τη διαμάχη που απειλούσε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες σημαντικές διαφορές, όπως το θέμα των συνόρων. Ας σημειωθεί ότι το Νότιο Σουδάν είχε αναστείλει την πετρελαϊκή παραγωγή του τον Ιανουάριο, κατηγορώντας τον βόρειο γείτονά του ότι έκλεβε πετρέλαιο από τους αγωγούς.

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι δύο χώρες συμφώνησαν στη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα επιτρέψει ξάνα τη ροή του πετρελαίου.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν κορυφωθεί το τελευταίο τετραήμερο με τις συναντήσεις σε επίπεδο προέδρων στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι δύο ηγεσίες συνομιλούσαν υπό την απειλή του ΟΗΕ για κυρώσεις εάν δεν βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο.

Ωστόσο, ανοικτό παραμένει ανάμεσα σε άλλα το κεντρικής σημασίας ζήτημα του διαφιλονικούμενου Αμπιέι, περιοχής ακριβώς πάνω στη μεθόριο των δύο Σουδάν που έχει αποκτήσει πλέον λιγότερο οικονομική και περισσότερο πολιτική σημασία.

Το Νότιο Σουδάν, που έγινε ανεξάρτητο κράτος πέρυσι, κληρονόμησε τα δύο τρίτα των πετρελαϊκών πηγών του πρώην ενιαίου Σουδάν. Στο βορρά παρέμεινε το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων διύλισης και επεξεργασίας.