Σας έδωσα μία ανάσα απέναντι στις αγορές, ήλθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εάν θέλετε να σωθεί η Ευρωζώνη. Στις παραπάνω γραμμές συμπυκνώνεται το προχθεσινό αυστηρό μήνυμα του Μ. Ντράγκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης ζητά άμεση δράση με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, γιατί λαμβάνει αρνητικά και ανησυχητικά μηνύματα

Σας έδωσα μία ανάσα απέναντι στις αγορές, ήλθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εάν θέλετε να σωθεί η Ευρωζώνη. Στις παραπάνω γραμμές συμπυκνώνεται το προχθεσινό αυστηρό μήνυμα του Μ. Ντράγκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης ζητά άμεση δράση με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, γιατί λαμβάνει αρνητικά και ανησυχητικά μηνύματα: Στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία αρχίζει να διαμορφώνεται μέτωπο καθυστέρησης-ροκανίσματος των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ακολουθήσουν-πλαισιώσουν την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνει η πολιτική δυσαρέσκεια και ο κοινωνικός αναβρασμός στις χώρες του Νότου αλλά και στη Γαλλία, με πρώτο δείγμα γραφής τη δραματική συρρίκνωση της δημοτικότητας του νεοεκλεγέντος Φ. Ολάντ.

Το ευρώ που υποτίθεται ότι θα ήταν η ατμομηχανή που θα τραβούσε τη δυναμική της ολοκλήρωσης έχει καταστεί παράγοντας διαίρεσης και παράγει καταστροφικό για τους επαγγελματίες της πολιτικής πολιτικό κόστος στον Βορρά και στον Νότο:

Στον Βορρά η στροφή που ζητά ο Ντράγκι θα οδηγήσει σε μια ντε φάκτο μεταφορά πόρων. Μία προοπτική που εκλαμβάνεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης ως θυσία προς όφελος εταίρων που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και το κόστος της δημοσιονομικής τους ευταξίας.

Στον Νότο έχουν εξαντληθεί πολιτικά τα περιθώρια λήψης περαιτέρω μέτρων έστω και με κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα ως μήνυμα δηλαδή προς τον Βορρά ότι υπάρχει αντίβαρο στη μεταφορά πόρων, αλλά και συνυπευθυνότητα και αξιοπιστία για να ανοίξει ο δρόμος προς το ευρωομόλογο. Ο Ραχόι πριν καν κλείσει χρόνος από την εκλογική του νίκη είναι πολιτικά νεκρός χωρίς περιθώριο ανάκαμψης, με αντίπαλο όχι τόσο το εξίσου φθαρμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά κυρίως την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων που αντιμετωπίζουν τη Μαδρίτη, όπως ο Βορράς της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει τον Νότο. Στην Ιταλία ο Μόντι ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και η επόμενη κυβέρνηση, όποια και εάν είναι, μετά τις εκλογές της Ανοιξης θα έχει λαϊκή εντολή για χαλάρωση της λιτότητας.

Το σενάριο της από κοινού αντιμετώπισης της Ισπανίας-Ελλάδας και Κύπρου στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής έχει ως βασικό κίνητρο το πολιτικό εσωτερικό κόστος στη Γερμανία, τον κίνδυνο δηλαδή που διαβλέπει η Μέρκελ, εάν η Ομοσπονδιακή Βουλή καλούνταν να επικυρώσει νέα μέτρα στήριξης για την Ελλάδα.

Στην ουσία ο Ντράγκι ζητάει από την πολιτική ελίτ της Ευρωζώνης να πράξει το αδιανόητο ή το αδύνατο, να λάβει δηλαδή αποφάσεις με οδυνηρό πολιτικό κόστος.

Σε επίπεδο κυβερνητικών ελίτ και Think Tanks όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει σχέδιο Β' στην κοινή γνώμη, όμως τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, με υπαιτιότητα του ανεύθυνου πολιτικού λαϊκισμού από τα δεξιά και τα αριστερά, μοιάζει να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Στον Βορρά πιστεύουν ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα είναι συνώνυμη της περιφρούρησης των κεκτημένων, θωράκισης των πλεονασμάτων, αλλά και των κερδών που συσσωρεύθηκαν, χάρη στην κατάρρευση των προβληματικών εταίρων, ενώ στον Νότο κερδίζει συνεχώς έδαφος η ιδέα ότι μόνον η έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να τερματίσει τον φαύλο κύκλο λιτότητα - ύφεση - μαζική ανεργία.

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να φορτώσετε στην ΕΚΤ το κόστος της στροφής που δεν τολμάτε να αναλάβετε έχετε κάνει λάθος, είπε με άλλα λόγια ο Ντράγκι.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 27/09/2012)