Προβλήματα σε σχεδόν όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της Ε.Ε. τα οποία και θα πρέπει να αποκατασταθούν, διαπιστώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη στη δημοσιότητα και η οποία διατάχθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με διαρροές από την έκθεση, τις οποίες επικαλούνται Reuters και BBC, διαπιστώνονται εκατοντάδες δυσλειτουργίες και το κόστος για την αποκατάστασή τους θα κυμαίνεται από 10-25 δισεκατομμύρια ευρώ

Προβλήματα σε σχεδόν όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της Ε.Ε. τα οποία και θα πρέπει να αποκατασταθούν, διαπιστώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη στη δημοσιότητα και η οποία διατάχθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με διαρροές από την έκθεση, τις οποίες επικαλούνται Reuters και BBC, διαπιστώνονται εκατοντάδες δυσλειτουργίες και το κόστος για την αποκατάστασή τους θα κυμαίνεται από 10-25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έκθεση με τα αποτελέσματα των stress tests στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ε.Ε. θα δοθεί στους Ευρωπαίους υπουργούς τον Οκτώβριο, ενώ η Επιτροπή σχεδιάζει το 2013 να προτείνει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. 

Σύμφωνα με το Reuters, από τους 134 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ε.Ε., οι  111 αντιδραστήρες  βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, θα ζητήσει από την Επιτροπή να μην υπάρξουν αναφορές που θα προκαλέσουν ανησυχία στο κοινό.

Από τα στρες τεστ που έγιναν στους πυρηνικούς σταθμούς, προέκυψε ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε επίπεδα ασφάλειας  ενώ η Επιτροπή θα συστήνει το κλείσιμο των μη ασφαλών ή παλαιών αντιδραστήρων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση διαπιστώνει προβλήματα και στους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει σήμερα η Γαλλία.

«Ουσιαστικά όλα τα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να εφαρμόσουν βελτιώσεις, δεδομένου ότι αναγνωρίστηκαν εκατοντάδες τεχνικά ζητήματα» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Τονίζουν μάλιστα ότι τα μέτρα ασφάλειας που είχαν συμφωνηθεί μετά τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας και το Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ «ακόμα εκκρεμούν σε ορισμένες χώρες-μέλη».

Η έκθεση αναφέρεται στις περιπτώσεις δέκα αντιδραστήρων στους οποίους δεν υπάρχουν μέσα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς και σε 50 περιπτώσεις στις οποίες τα μέσα αυτά πρέπει να αναβαθμιστούν.

Ακόμα, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει κέντρα ελέγχου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που οι κεντρικοί θάλαμοι ελέγχου των πυρηνικών εργοστασίων γίνουν απρόσιτοι για το προσωπικό.

Η έκθεση των 25 σελίδων συντάχθηκε με τη συμμετοχή των 14 χωρών-μελών που διαθέτουν αντιδραστήρες, καθώς και της Λιθουανίας, της Ελβετίας, της Ουκρανίας και της Κροατίας.