«Στους Ασφαλέστερους Πυρηνικούς Σταθμούς στην Ε.Ε. το Κοζλοντούι», Λέει η Έκθεση της Κομισιόν για τα StressTest

«Στους Ασφαλέστερους Πυρηνικούς Σταθμούς στην Ε.Ε. το Κοζλοντούι», Λέει η Έκθεση της Κομισιόν για τα StressTest
energia.gr
Πεμ, 4 Οκτωβρίου 2012 - 09:36
Ανάμεσα στους ασφαλέστερους πυρηνικούς σταθμούς στην Ε.Ε. συγκαταλέγει το Κοζλοντούι η έκθεση της Κομισιόν για τα stress test, αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχει στην διάθεσή της το προσχέδιο της έκθεσης που θα παρουσιαστεί επισήμως στις 18 Οκτωβρίου

Ανάμεσα στους ασφαλέστερους πυρηνικούς σταθμούς στην Ε.Ε. συγκαταλέγει το Κοζλοντούι η έκθεση της Κομισιόν για τα stress test, αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχει στην διάθεσή της το προσχέδιο της έκθεσης που θα παρουσιαστεί επισήμως στις 18 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ πρόκειται να παρουσιάσει την τελική έκθεση και τις προτάσεις της Κομισιόν στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μηνός.

Αν και η εφημερίδα αναφέρει ότι στις εγκαταστάσεις του Κοζλοντούι διαγνώστηκαν κάποιες μικρές παραλείψεις, τονίζει ότι ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός, όπως και άλλες μονάδες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εμφανίζουν - σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, που διέρρευσε από τη Δευτέρα αρχικά στον γαλλικό και γερμανικό Τύπο - μικρότερα προβλήματα σε σχέση με άλλους σταθμούς στην Ε.Ε. Έτσι, ένα από τα προβλήματα που εμφανίζει το Κοζλοντούι είναι η έλλειψη πλήρους σχεδίου δράσης στην περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, τη στιγμή που στα stress test στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Τα stress tests είχαν στόχο να αξιολογήσουν αν οι 143 πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν με νόμιμη άδεια στην Ευρώπη μπορούν να αντέξουν σε έκτακτα γεγονότα όπως σεισμοί και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η διενέργεια των τεστ αυτών αποφασίστηκε μετά από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011.

Εξάλλου, χθες η βουλγαρική Βουλή απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακύρωση της πρόσφατης απόφασης για «πάγωμα» του σχεδίου κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο «Μπέλενε» που έγινε αφορμή οι Ρώσοι κατασκευαστές της Atomstroyexport να υποβάλουν αγωγή στη Διεθνή διαιτησία των Παρισίων διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ.