Alexander Medvedev: Η Στρατηγική της Gazprom στην Ελλάδα

Alexander Medvedev: Η Στρατηγική της Gazprom στην Ελλάδα
Ο Alexander Medvedev είναι Αναπληρωτής πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom Management Committee και γενικός διευθυντής της Gazprom Export
Δευ, 8 Οκτωβρίου 2012 - 16:36
Η ​​Gazprom –η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου παγκοσμίως– είναι γνωστή σε πολλούς στην Ευρώπη. Τα τελευταία 15 χρόνια προμηθεύουμε αδιαλείπτως ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ελπίζω ότι οι Ελληνες δεν είχαν ποτέ λόγο να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία, την αλληλεγγύη και την προσήλωση στις δεσμεύσεις μας

Η ​​Gazprom –η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου παγκοσμίως– είναι γνωστή σε πολλούς στην Ευρώπη. Τα τελευταία 15 χρόνια προμηθεύουμε αδιαλείπτως ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ελπίζω ότι οι Ελληνες δεν είχαν ποτέ λόγο να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία, την αλληλεγγύη και την προσήλωση στις δεσμεύσεις μας.

Αυτή η ανθρώπινη αλληλεγγύη αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός ότι είμαστε πάντα έτοιμοι και πρόθυμοι, σε περίπτωση ανάγκης, να βρούμε με τους συνεταίρους μας συμβιβαστικές λύσεις. Οπως συνέβη τον προηγούμενο απρόσμενα κρύο χειμώνα, όταν η Gazprom για μια μακρά περίοδο προμήθευσε φυσικό αέριο σε ποσότητα που υπερέβαινε τις συμφωνηθείσες ημερήσιες ποσότητες και, ως εκ τούτου, ούσα τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος, ήταν σε θέση να βοηθήσει τους Ελληνες. Οπως λέει και η γνωστή λαϊκή ελληνική ρήση άλλωστε, «ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται».

Τώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Γιατί όμως η Gazprom συμμετέχει σε αυτό τον διαγωνισμό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Πρώτον, η συμμετοχή συμβαδίζει με τη στρατηγική του ομίλου Gazprom σχετικά με την προσέγγιση των πελατών λιανικής. Η ανάπτυξη αυτού του τομέα της αγοράς θα αυξήσει την αποδοτικότητα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας και, ως εκ τούτου, θα είναι επωφελής για του μετόχους μας, οι οποίοι αξιολογούν τις δραστηριότητες της εταιρείας όσον αφορά την απόκτηση κερδών και ισχύος.

Δεύτερον, η είσοδος της Gazprom στην ελληνική αγορά ανοίγει ένα επιπρόσθετο «παράθυρο ευκαιρίας» για τους Ελληνες καταναλωτές: πρόκειται για μια πραγματική ευκαιρία για την ένταξη κάποιων περιοχών της Ελλάδος στο δίκτυο φυσικού αερίου όπου ακόμη δεν υπάρχει σταθερή προμήθεια αερίου. Συγκεκριμένα, ανοίγει η προοπτική παροχής φθηνού και περιβαλλοντικά φιλικού καυσίμου στα ελληνικά νησιά μέσω της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το προφανές αμοιβαίο όφελος της ευρείας χρήσης αερίου δεν χρειάζεται απόδειξη.

Τρίτον, η εξαγορά της ΔΕΠΑ θα επέτρεπε στην Gazprom να συνδιαλέγεται απευθείας με τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή να αποφεύγει τους μεσάζοντες, και με τον τρόπο αυτό να βελτιστοποιήσει κόστη και έξοδα. Επιπλέον αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις της Gazprom έχουν τονωτική επίδραση στην παραγωγή, επιτρέποντας παράλληλα την επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, διασώζοντας υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις δημιουργούν αποτελεσματική ζήτηση και κατά συνέπεια τονώνουν την οικονομία μέσω της κατανάλωσης.

Τέταρτον, σε όλες τις αγορές του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος Gazprom, η δραστηριότητα του φυσικού αερίου αποκτά μια κοινωνική διάσταση, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική για εμάς. Η Gazprom, ως εταιρεία με κοινωνικό προσανατολισμό, μέσω φιλανθρωπικών και χορηγικών προγραμμάτων, ενθαρρύνει την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, υλοποιεί το Διεθνές Πρόγραμμα Παίδων «Open World» μαζί με τους συνεργάτες της στην Αυστρία και τη Γερμανία, διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα όπως το κονσέρτο «Η ρωσική μουσική και ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα σε 3D» που ήταν αξιοσημείωτο και έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών που έγιναν στη Σερβία για την Ημέρα της Ρωσίας. Σε συνεργασία με την Πολωνία, η Gazprom υλοποιεί ένα πενταετές πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας κ.λπ.

Τέλος, η έλευση της Gazprom στην Ελλάδα, αυτή τη φορά ως στρατηγικού επενδυτή, θα εκληφθεί ως θετικό σημάδι από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία εν γένει. Αυτό θα ήταν μια σαφής απόδειξη των δηλώσεων των Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με το ότι η εθνική οικονομία ανακάμπτει από τότε που τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε τέτοιες μακροπρόθεσμες κεφαλαιουχικές επενδύσεις, άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Η ισχυροποίηση της θέσης της Gazprom στην ελληνική αγορά θα συμβάλει στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και θα σηματοδοτήσει τη βελτίωση των προοπτικών και της σταθερότητας της αγοράς ενέργειας. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο όχι και τόσο ευνοϊκό ψυχολογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα αναφορικά με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Δεν αμφιβάλλω ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερη μοίρα και θα πρέπει να την έχει.

Εμείς στην Gazprom πάντα τιμούμε και πραγματώνουμε τη φήμη μας ως μιας υπεύθυνης εταιρείας. Βασιζόμαστε στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, οδηγούμενοι από τους κανόνες δικαίου. Είμαστε έτοιμοι για έναν ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό και δεν θέλουμε να αναμειχθεί η πολιτική με την οικονομία. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχθώ ότι εμείς οι Ρώσοι συγχέουμε τα οικονομικά με τη μακρόχρονη και ειλικρινή συμπάθειά μας προς του Ελληνες. Γι’ αυτό και έχουμε ακόμα μία λαϊκή ρήση κοινή στις δύο χώρες: «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».