ΙΕΑ: Η Παγκόσμια Ύφεση Συγκράτησε τις Τιμές Πετρελαίου Παρά την Αναταραχή στην Μέση Ανατολή

ΙΕΑ: Η Παγκόσμια Ύφεση Συγκράτησε τις Τιμές Πετρελαίου Παρά την Αναταραχή στην Μέση Ανατολή
energia.gr
Τρι, 16 Οκτωβρίου 2012 - 13:36
Στενό ήταν το εύρος διακύμανσης των τιμών του αργού τον Σεπτέμβριο καθώς η ανησυχία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας επισκίασε τους φόβους από την κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Συρία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου

Στενό ήταν το εύρος διακύμανσης των τιμών του αργού τον Σεπτέμβριο καθώς η ανησυχία για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας επισκίασε τους φόβους από την κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Συρία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, η τιμή του Brent κυμάνθηκε στα 113,03 δολ. το βαρέλι και του WTI στα 94,56, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,40 δολ. ανά βαρέλι.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στα 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρέχον έτος. Έτσι η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται, πλέον, να αγγίξει τα 89,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, ο ΙΕΑ εξακολουθεί να υπολογίζει σε 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα την αύξηση της ζήτησης για το 2013, η οποί αναμένεται συνολικά να φτάσει στα 90,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η έκθεση του Οργανισμού προβλέπει αύξηση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2013 στις εκτός OPEC χώρες, με συνέπεια συνολικά να φτάσει στα 53,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι εφέτος η αύξηση θα περιοριστεί στα 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδηγώντας την παραγωγή αργού συνολικά στα 53,2 εκατ. βαρέλια, λόγω διακοπών παραγωγής σε διάφορες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν ανήκουν στο «λόμπυ» του OPEC. (Και οι δύο εκτιμήσεις είναι αυξημένες κατά 10 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την έκθεση του ΙΕΑ του μηνός Σεπτεμβρίου). Η προσφορά αργού των χωρών αυτών ανακάμπτει κατά 600 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 53,6 εκατ. βαρέλια το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς τελειώνει η περίοδος συντήρησης και οι διαταραχές από τυφώνες που ενέσκηψαν στο τρίτο τρίμηνο του 2012.

 

Η προσφορά αργού του OPEC σημείωσε χαμηλό οκταμήνου τον Σεπτέμβριο, μειωμένη κατά 510 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 31,17 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι αυξημένες προμήθειες από το Ιράκ και τη Λιβύη δεν αντιστάθμισαν απώλειες που οφείλονται στο εμπάργκο στο Ιράν και στην πτώση παραγωγής σε Νιγηρία και Σαουδική Αραβία. Η χαμηλή ζήτηση οδήγησε μείωση στο πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ κατά 400 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το προηγούμενο τρίμηνο του 2012, το οποίο έφτασε συνολικά στα 30,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου στον OPEC έπεσαν στα 11,2 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο λόγω της αύξησης την κατανάλωσή τους που προκάλεσε ο τυφώνας Άιζακ στις ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε βλάβες στην παραγωγή. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι τα αποθέματα αυξάνονται πάλι, φτάνοντας στα 13 εκατ. βαρέλια. Η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης αντιστοιχεί σήμερα σε 58,8 ημέρες, 0,1 ημέρες λιγότερες από ό, τι τον Ιούλιο.

 

Τέλος, η έκθεση του ΙΕΑ διαπιστώνει ότι η πρόβλεψη για την παγκόσμια διυλιστική ζήτηση αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 140 χιλ. βαρέλια την ημέρα το 3ο τρίμηνο του 2012, φτάνοντας στα 75,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο. Τα μεγάλα περιθώρια διύλισης οδήγησαν σε άνοδο ροών στην Ευρώπη, υπερκαλύπτοντας τις απροσδόκητες απώλειες ροών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, το τρέχον τρίμηνο οι ροές μειώνονται κατά 250 χιλ. βαρέλια, φτάνοντας στα 75,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς σημειώνονται διακοπές και αναμένεται μείωση ζήτησης.