Τα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζονται γενικά ως η τεχνολογία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει πρώτη στο πολυπόθητο «grid parity», δηλαδή το σημείο εκείνο στο οποίο είναι τόσο φτηνή ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας δίχως να χρειάζονται επιδοτήσεις από την πλευρά της Πολιτείας.

Τα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζονται γενικά ως η τεχνολογία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει πρώτη στο πολυπόθητο « grid parity», δηλαδή το σημείο εκείνο στο οποίο είναι τόσο φτηνή ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας δίχως να χρειάζονται επιδοτήσεις από την πλευρά της Πολιτείας.

Μέχρι στιγμής, η χώρα που υποτίθεται ότι έχει φτάσει πιο κοντά στο σημείο αυτό είναι η Γερμανία, η οποία πρωταγωνιστεί στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τις πιο ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, η οικονομική κρίση και τα βάρη που προκαλεί η στήριξη των ΑΠΕ οδήγησαν τα τελευταία δύο χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στο να μειώσουν δραστικά την στήριξή τους προς τα φωτοβολταϊκά. Στην Ισπανία μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει εντελώς τις επιδοτήσεις.

Κι όμως, αποδείχτηκε ότι τελικά υπάρχει ζωή και μετά το τέλος των εγγυημένων τιμών, αφού αρκετές εταιρείες επέλεξαν να επενδύσουν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στο ισπανικό έδαφος έστω και με αυτές τις συνθήκες, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εν λόγω τεχνολογία. Για παράδειγμα, η γερμανική SAG Solarstrom ανακοίνωσε το σχέδιό της για την υλοποίηση μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 440 MW στην Εξτρεμαδούρα, με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Απρίλιο είχαν ανακοινώσει αντίστοιχα σχέδια και οι Wuerth Solar και Gehrlicher Solar για φ/β πάρκα ισχύος 287 MW και 250 MW αντίστοιχα. Όλες αυτές οι εταιρείες προφανώς πιστεύουν ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να είναι απευθείας ανταγωνιστικά και χωρίς τις επιδοτήσεις. Αν τελικά συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα και υλοποιηθούν τα έργα, θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βήμα για τον κλάδο.