Επιτακτική χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας για την Πορτογαλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ στη Λισαβόνα η συζήτηση ως προς την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάγκης για ανάπτυξη έχει πάρει φωτιά
Επιτακτική χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας για την Πορτογαλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ στη Λισαβόνα η συζήτηση ως προς την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάγκης για ανάπτυξη έχει πάρει φωτιά.

Με έγγραφο που κοινοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον, ο Abede Selassie επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία, δήλωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη στις «χώρες με υψηλό βάρος χρέους και περιορισμένους πόρους χρηματοδότησης και αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Πορτογαλία».

Στον προϋπολογισμό του 2013, η κεντροδεξιά κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στο 34%, γεγονός που έχει προκαλέσει σθεναρές αντιδράσεις, διαδηλώσεις και κίνδυνο διάσπασης του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι επικριτές της πολιτικής αυτής, θεώρησαν ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία όπου το Ταμείο παραδεχόταν πως έχει υποτιμηθεί ο αντίκτυπος της λιτότητας στην ανάπτυξη.

Ο κ.. Selassie όμως, επεσήμανε πως αυτή του η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση στις ερμηνείες των ΜΜΕ γα τη θέση του ΔΝΤ. Χώρες σαν την Πορτογαλία «πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες» δήλωσε.

(από www.euro2day.gr, 19/01/2012)