Κλυδωνισμούς στη Παγκόσμια Πετρελαιαγορά Δημιουργεί η Απόφαση της Rosneft για Εξαγορά του Μεριδίου της ΒΡ στην TNK – BP

Κλυδωνισμούς στη Παγκόσμια Πετρελαιαγορά Δημιουργεί η Απόφαση της Rosneft για Εξαγορά του Μεριδίου της ΒΡ στην TNK – BP
του Κ. Ν. Σταμπολή
Παρ, 19 Οκτωβρίου 2012 - 16:15
Ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση για την εξαγορά του μεριδίου 50% που διαθέτει η Βρετανική ΒP στην Ρωσική εταιρεία πετρελαίου ΤΝΚ – ΒP ευρίσκεται η Ρωσική κρατική πετρελαϊκή Rosneft. Ο CEO της Rosneft κ. Ιγκορ Σέτσιν, και στενός συνεργάτης του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, επισκεπτόμενος χθες τα γραφεία της ΒΡ στο Λονδίνο παρουσίασε την πρόταση της εταιρείας του στο Δ.Σ. της ΒΡ για 100% εξαγορά του μεριδίου που διαθέτει η ΒΡ στο κοινοπρακτικό σχήμα ΤΝΚ – ΒΡ

Ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση για την εξαγορά του μεριδίου 50% που διαθέτει η Βρετανική ΒP στην Ρωσική εταιρεία πετρελαίου ΤΝΚ – ΒP ευρίσκεται η Ρωσική κρατική πετρελαϊκή Rosneft. Ο CEO της Rosneft κ. Ιγκορ Σέτσιν, και στενός συνεργάτης του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, επισκεπτόμενος χθες τα γραφεία της ΒΡ στο Λονδίνο παρουσίασε την πρόταση της εταιρείας του στο Δ.Σ. της ΒΡ για 100% εξαγορά του μεριδίου που διαθέτει η ΒΡ στο κοινοπρακτικό σχήμα ΤΝΚ – ΒΡ, όπου το υπόλοιπο 50% ελέγχει η εταιρεία Alfa – Access – Renova, γνωστή ως ΑΑR, η οποία ελέγχεται από ομάδα Ρώσων ολιγαρχών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times η πρόταση της Rosneft είναι για $28 δις από τα οποία $15 - $20 εκατ. θα καταβληθούν της μετρητοίς ενώ το υπόλοιπο θα πληρωθεί μέσω μετοχών, με την ΒΡ ν’ αποκτά γύρω στο 20% της Ρωσικής πετρελαϊκής. Σύμφωνα με αναλυτές στο City του Λονδίνου η πρόταση αυτή μπορεί να μην είναι απόλυτα ικανοποιητική για την ΒΡ, όμως της προσφέρει μια διέξοδο από τον εγκλωβισμό της σ’ ένα κοινοπρακτικό σχήμα που αν και ιδιαίτερα κερδοφόρο – αφού η ΒΡ από το 2003 μέχρι σήμερα έχει εισπράξει $19 δις μόνο σε μερίσματα – της έχει δημιουργήσει σοβαρά διοικητικά προβλήματα και την έχει αποτρέψει από το ν’ αναπτύξει συνεργασία με άλλες μεγάλες Ρωσικές εταιρείες για την αξιοποίηση πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική.

Όπως αναφέρουν πηγές του Energia.Gr στην Μόσχα ή κίνηση αυτή της Rosneft αποτελεί ένα ακόμα βήμα σε μια ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου ενδυνάμωσης της Rosneft μέσω της απόκτησης παραγωγικών κοιτασμάτων και υποδομών έτσι που σύντομα η εταιρεία να μπορεί να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, θα είναι η απόκτηση από την Rosneft του υπόλοιπου 50% που ανήκει στην AAR, πάλι στην βάση συνδυασμού μετρητών και μετοχών. Μόνο που η κίνηση αυτή φαίνεται ότι θα έχει μια χρονική υστέρηση μηνών καθ’ ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί να ρίξει για λίγο την σκιά του στους απείθαρχους ολιγάρχες μέτοχους της ΑΑR. Με την απόκτηση του 50% της ΤΝΚ – ΒΡ η Rosneft περνάει αίφνης στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πετρελαϊκών με ημερήσια παραγωγή 3,2 εκατ. βαρέλια ενώ εάν μπορέσει και εξαγοράσει και το υπόλοιπο 50% τότε η ημερήσια παραγωγή που θα εκτιναχθεί στα 4.0 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Να σημειώσουμε ότι η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη έως τώρα πετρελαϊκή του κόσμου, παράγει 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η άλλη μεγάλη Ρωσική η Lukoil, παράγει 1.7 εκατ. βαρέλια με την Κινεζική Petro China στα 2,4 εκατ. βαρέλια.

Με την δρομολόγηση της περαιτέρω μεγέθυνσης της Rosneft ολοκληρώνεται ένα βασικό σκέλος την πολιτικής Πούτιν περί επιστροφής κρατικής περιουσίας (state assets) στον κρίσιμο τομέα των υδρογονανθράκων στο Ρωσικό δημόσιο, ενισχύοντας την θέση του Κρεμλίνου στον έλεγχο της οικονομίας και του κράτους γενικότερα. Να θυμίσουμε ότι ήτο η Rosneft η οποία καρπώθηκε τα περιουσιακά στοιχεία και τα κοιτάσματα που ήλεγχε η άλλοτε κραταιή Yukos ενώ και άλλες μικρότερες πετρελαϊκές αναγκάσθηκαν να μεταβιβάσουν στοιχεία του ενεργητικού τους στην Rosneft

H απεμπλοκή της ΒΡ από το σχήμα της ΤΝΚ – ΒΡ προσφέρει ενδιαφέρουσες δυνατότητες στην Βρετανική πετρελαϊκή για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων τόσο στην Ρωσία όσο και αλλού ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση του μεριδίου θα χρησιμοποιηθούν για το fund που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ και αφορά τις αποζημιώσεις από το ατύχημα της Macondο στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Η ΒΡ έχει ήδη κάνει προβλέψεις για $34 δις δολάρια για αποζημιώσεις μ’ ένα μέρος μόνο του εν λόγω ποσού να έχει χρησιμοποιηθεί. Από δε Ρωσικής πλευράς η ισχυροποίηση της Rosneft ανοίγει τον δρόμο για μια πλέον επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου στο παγκόσμιο πετρελαϊκό κύκλωμα όπου, όπως μας πληροφορούν οι πηγές μας στην Μόσχα, οι προσπάθειες θα εστιασθούν στην εξαγορά πετρελαϊκών μονάδων και εταιρειών στην λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στην Ευρώπη, όπου η Gazprom και άλλες ρωσικές εταιρείες επιθυμούν να ενισχύσουν την θέση τους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σήμερα η Ρωσία θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου με συνολική παραγωγή πετρελαίου να υπερβαίνει τα 10.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά την Σ. Αραβία που παράγει 11.1 εκατ. βαρέλια μέσο όρο το 2011, ενώ στο φυσικό αέριο είναι η πρώτη χώρα με ετήσια παραγωγή 607 bcm με το Ιράν και το Κατάρ ν’ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση (152 bcm και 147 bcm αντίστοιχα).