Ο Μιτ Ρόμνεϊ μιλάει πολύ για την απασχόληση. Διαθέτει όμως κάποιο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του προέδρου Ομπάμα - η ανάκαμψη από μια σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση είναι πάντοτε δύσκολη, ιδίως όταν η αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρότεινε ο Ομπάμα. Η κατάσταση σίγουρα βελτιώθηκε στη διάρκεια του περασμένου χρόνου
Ο Μιτ Ρόμνεϊ μιλάει πολύ για την απασχόληση. Διαθέτει όμως κάποιο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του προέδρου Ομπάμα - η ανάκαμψη από μια σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση είναι πάντοτε δύσκολη, ιδίως όταν η αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρότεινε ο Ομπάμα. Η κατάσταση σίγουρα βελτιώθηκε στη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο και ένας υποψήφιος που διαθέτει ένα πραγματικό σχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης θα ενίσχυε τις πιθανότητες που έχει να εκλεγεί. Ομως, όπως αποδεικνύεται, ο κ. Ρόμνεϊ δεν διαθέτει σχέδιο. Απλώς υποκρίνεται ότι διαθέτει. Δεν εννοώ ότι διαφωνώ με τη φιλοσοφία του περί οικονομίας. Διαφωνώ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Εννοώ ότι οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας ψεύδονται όταν ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία που παραθέτουν βγάζουν νόημα, ενώ δεν βγάζουν, και όταν ισχυρίζονται ότι οι θέσεις του υποστηρίζονται από ανεξάρτητους ερευνητές, ενώ αυτό δεν συμβαίνει. Το σχέδιο του κ. Ρόμνεϊ για την απασχόληση αποτελείται από πέντε σημεία, αλλά δεν έχει λεπτομέρειες. Γενικότερα ο κ. Ρόμνεϊ προτείνει την επιστροφή στην οικονομική πολιτική Μπους: φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και περιορισμό της προστασίας του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Ρόμνεϊ έτσι θα δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός; Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας παραθέτουν τρεις έρευνες που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τις εκτιμήσεις Ρόμνεϊ. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, ίσως δημιουργηθούν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εάν η Κίνα σταματήσει να καταπατά τις αμερικανικές πατέντες. Κάτι τέτοιο θα ήταν ωραίο, ωστόσο, ο κ. Ρόμνεϊ δεν έχει προτείνει το παραμικρό επ’ αυτού. Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα, η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα θα μπορούσε να προσθέσει τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην εφαρμογή της πολιτικής που ήδη ασκείται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του σχεδίου Ρόμνεϊ. Τέλος, σύμφωνα με την τρίτη έρευνα, η εφαρμογή του φορολογικού σχεδίου του κ. Ρόμνεϊ θα οδηγήσει (αβάσιμα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που θα επιθυμούν να εργαστούν. Ωστόσο, ήδη οι Αμερικανοί που επιθυμούν να εργαστούν είναι εκατομμύρια περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Η έρευνα είναι άσχετη με τις αιτιάσεις Ρόμνεϊ. Οπότε, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ρόμνεϊ ψεύδονται.

Τι πιστεύουν, όμως, στην πραγματικότητα οι οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Ρόμνεϊ; Η καλύτερη υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι πιστεύουν στο παραμύθι της εμπιστοσύνης, ότι δηλαδή η νίκη του υποψηφίου τους θα οδηγήσει σε μια έκρηξη της απασχόλησης χωρίς να είναι αναγκαία οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Ρόμνεϊ στην περιβόητη εκδήλωση όπου αναφέρθηκε περιφρονητικά στο 47% των Αμερικανών, είχε δηλώσει ότι θα ενισχύσει την οικονομία απλώς αν εκλεγεί πρόεδρος, «χωρίς στην πραγματικότητα να κάνω οτιδήποτε». Ομως οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας δεν τολμούν να παραδεχτούν ανοιχτά ότι αυτό είναι το σχέδιο Ρόμνεϊ για την απασχόληση διότι φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα το θεωρήσουν (ορθώς) γελοίο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/10/2012)