Μνημόνιο Συνεργασίας στο LNG Υπέγραψε η Gazprom Export με την Ολλανδική Gasunie στην Αγία Πετρούπολη

Μνημόνιο Συνεργασίας στο LNG Υπέγραψε η Gazprom Export με την Ολλανδική Gasunie στην Αγία Πετρούπολη
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2012 - 11:15
Σε συνέχεια των συζητήσεων κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης τον Ιούνιο του 2012, η Gazprom Export και η ολλανδική Gasunie υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την ανάπτυξη έργων μικρής κλίμακας στον κλάδο του LNG. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Alexander Medvedev, Γενικό Διευθυντή της “Gazprom Export LLC” και τον Paul van Gelder, Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου και CEO της Gasunie

Σε συνέχεια των συζητήσεων κατά την διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης τον Ιούνιο του 2012, η Gazprom Export και η ολλανδική Gasunie υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την ανάπτυξη έργων μικρής κλίμακας στον κλάδο του LNG. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Alexander Medvedev, Γενικό Διευθυντή της “Gazprom Export LLC” και τον Paul van Gelder, Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου και CEO της Gasunie.

Το υπογεγραμμένο έντυπο εδραιώνει την συνεργασία μεταξύ των εταιρειών για την προώθηση του LNG μέσω της χρήσης υποδομών για την φόρτωση μικρότερων ποσοτήτων LNG για θαλάσσια ή χερσαία μεταφορά μέσω υδάτινων οδών. Μέσω αυτής της συνεργασίας η Gazprom ενδέχεται να γίνει πελάτης στον Τερματικό Σταθμό Χύδην Προϊόντων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί κοντά στο Ρότερνταμ. Ο σκοπός είναι να καταστεί το LNG διαθέσιμο σε σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων και φορτηγών. Με αυτό τον τρόπο το LNG μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία καθαρή εναλλακτική στον τομέα των καυσίμων του κλάδου μεταφορών. Η Gasunie συμμετέχει στην ανάπτυξη των εν λόγω υπηρεσιών ως ανεξάρτητος, προσβάσιμος προμηθευτής.

“Η τεράστια εμπειρία στον τομέα της παραγωγής και προμηθείας LNG καθώς και η δυνατότητα υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας σε αυτό το πλαίσιο θα μας δώσει την δυνατότητα αύξησης της από κοινού συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Alexander Medvedev.

“Αυτό το μνημόνιο είναι ένα επόμενο βήμα στην συνεργασία μεταξύ της Gasunie και του ομίλου Gazprom. Η ανάπτυξη έργων LNG μικρής κλίμακας είναι σημαντική λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών οφελών της χρήσης LNG ως καύσιμο για πλοία και φορτηγά. Και αποτελεί λύση για τον κλάδο των μεταφορών, που θα έρθει αντιμέτωπος με αυστηρότερες διατάξεις της Ε.Ε. για τους ρύπους, από το 2015 και ειδικά για τον κλάδο της ναυτιλίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να συνεργαστούμε με τον όμιλο Gazprom για την ανάπτυξη αυτής της ευκαιρίας”, δήλωσε ο Paul van Gelder.

Η Gazprom και η Gasunie συνεργάζονται επί σειρά ετών σε διαφορετικά πεδία στο πλαίσιο ενός επιστημονικού-τεχνολογικού προγράμματος.

Ας σημειωθεί ότι η Gasunie είναι μία ευρωπαϊκή εταιρεία υποδομών αερίου. Το δίκτυο της κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων δικτύων υψηλής πίεσης στην Ευρώπη, αποτελούμενο από περισσότερα από 15,000 χιλιόμετρα αγωγών στην Ολλανδία και την Βόρεια Γερμανία, δεκάδες εγκαταστάσεις και περίπου 1,300 σταθμούς υποδοχής αερίου. Το σύνολο της συνολικής ποσότητας αερίου που διέρχεται από το δίκτυό της ανέρχεται σε περίπου 125 δισ. κυβικά. Η Gasunie παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς μέσω των θυγατρικών της, των Gas Transport Services B.V. (GTS) στην Ολλανδία, και Gasunie Deutschland στην Γερμανία. Η εταιρεία παρέχει και άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο των υποδομών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκευσης φυσικού αερίου και LNG, και της πιστοποίησης πράσινου αερίου μέσω της θυγατρικής Vertogas.