Αγορά Εναντίον Κυβέρνησης στην Βουλγαρία με Αφορμή τις Ρυθμιστικές Αλλαγές στην Ενέργεια

Αγορά Εναντίον Κυβέρνησης στην Βουλγαρία με Αφορμή τις Ρυθμιστικές Αλλαγές στην Ενέργεια
energia.gr
Δευ, 29 Οκτωβρίου 2012 - 13:58
Ο Σύνδεσμος Αιολικών της Βουλγαρίας (BGWEA) κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπορίσωφ και την ρυθμιστική αρχή ενέργειας για προώθηση επιζήμιων ρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Σύνδεσμος Αιολικών της Βουλγαρίας ( BGWEA) κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπορίσωφ και την ρυθμιστική αρχή ενέργειας για προώθηση επιζήμιων ρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού πίσω από κλειστές πόρτες.

Την περασμένη Τρίτη, συνεδρίασε η επιτροπή ενέργειας της βουλής, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στα πλαίσια ενός κατά τα άλλα άσχετου νομοσχεδίου με τίτλο «η εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης». Εν τέλει, η ψηφοφορία απέτυχε μετά από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, αλλά οι εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ της Βουλγαρίας δηλώνουν έξαλλες για τις αλλαγές που προωθεί μονομερώς η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Να καταστεί νόμιμη η μεταφορά των εσόδων από τα τέλη πρόσβασης του δικτύου από τις διαχειρίστριες προς τις εταιρείες διανομής.

2. Η επέκταση των παραμέτρων που λαμβάνει υπόψη η ρυθμιστική αρχή όταν θέτει το ύψος των τελών πρόσβασης στο δίκτυο.

3. Η ετήσια αναθεώρηση των τελών για όλα τα υφιστάμενα σχέδια.

4. Η δυνατότητα απομάκρυνσης των προνομιακών τελών για όσα σχέδια κρίνεται ότι έχουν καταθέσει εσφαλμένα στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος αιολικών θεωρεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μονομερώς στις αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει οι προηγούμενες αποφάσεις της. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα απέστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση οι πρέσβεις 15 χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των τελών πρόσβασης για τις μονάδες ΑΠΕ.