Η Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας στο Επίκεντρο της Δεύτερης Ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ

Η Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας στο Επίκεντρο της Δεύτερης Ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ
energia.gr
Τετ, 31 Οκτωβρίου 2012 - 08:09
Ενδεικτικό της επικέντρωσης του εφετινού «Ενέργεια & Ανάπτυξη» στην γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας αποτελεί το γεγονός ότι οι θεματικές της δεύτερης ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ σήμερα, Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, αφορούν τις έρευνες υρδογονανθράκων στην Ελλάδα, την αγορά πετρελαίου και τις γεωπολιτικές ενεργειακές εξελίξεις στην ΒΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα

Ενδεικτικό της επικέντρωσης του εφετινού «Ενέργεια & Ανάπτυξη» στην γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας αποτελεί το γεγονός ότι οι θεματικές της δεύτερης ημέρας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ σήμερα, Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, αφορούν τις έρευνες υρδογονανθράκων στην Ελλάδα, την αγορά πετρελαίου και τις γεωπολιτικές ενεργειακές εξελίξεις στην ΒΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα.

Εφέτος, το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι αφιερωμένο στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος». Ειδικότερα, η διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο και την Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η κρίση στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές αργού, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.

 

Ειδικότερα, εξέχοντα στελέχη του χώρου από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα συγκαταλέγονται στους ομιλητές στην πρώτη συνεδρία της σημερινής δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, που είναι αφιερωμένη στην έρευνα και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία. Οι ομιλητές της συνεδρίας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ .Α.Ε., Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Α.Ε., ο Δρ. Σόλων Κασίνης, Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Γεωλόγος Πετρελαίου και Αντιπρόεδρος της Flow S.A., ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, η Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη (Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλευτικής ΕΜΠ) και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd.

Οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά πετρελαίου θα εξεταστούν στη συνεδρία η οποία θα έχει ως ομιλητές την κα.. Τερέζα Φωκιανού (Μέλος Δ.Σ. ΙΕΝΕ και Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Flow S.A), τον διεθνούς φήμης ενεργειακό αναλυτή και Executive Director του Ινστιτούτου CGES του Λονδίνου, Dr. Leo Drollas, κ.. Ιωάννη Ψυχογυιό (Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΚΟ ΑΒΕΕ & ΕΚ ΑΕΕ) και τον κ. Γιάννη Κουρούκλη, Αντιπρόεδρο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε.

H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας θα αποτελέσουν το αντικείμενο εξειδικευμένης συνεδρίας του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», με προσκεκλημένους ομιλητές στελέχη κορυφαίων εταιρειών και αναγνωρισμένους ειδικούς και αναλυτές του χώρου της ενέργειας. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν o κ. Rikard Scoufias (Country Manager for Greece, Trans Adriatic Pipeline - TAP), ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Κα Μαρίκα Καραγιάννη, Ειδική Επιστήμων για την ενέργεια (Τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού χωρών Ευξείνου Πόντου, ΔΠΘ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΝΕ) και ο κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Διεθνολόγος, τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τ. Ευρωβουλευτής.

 

Τέλος, σε μία περίοδο κατά την οποία μία σειρά ρυθμιστικές μεταβολές επιβάλλονται στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ , δεν θα μπορούσε να λείπει μία συνεδρία αφιερωμένη στην Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 και τον ρόλο που παίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην επίτευξή τους. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται στελέχη εταιρειών του χώρου των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Καθ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. της EnSCo, ο κ. Γιώργος Καμάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Helesco A.E., ο Δρ. Χρήστος Πρωτογερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Phoenix Solar A.E. κ. ά.

 

Στους χορηγούς του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» περιλαμβάνονται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η EnSCo, ενώ βασικοί υποστηρικτές είναι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η Siemens και οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και Norton Rose.

Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal energia.gr, η εφημερίδα «Καθημερινή» και τα περιοδικά «Energy World» και «Περιβάλλον 21».

Το πρόγραμμα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», οι όροι συμμετοχής, καθώς και η σχετική ανακοίνωση είναι διαθέσιμα μέσω ειδικού banner στο site του ΙΕΝΕ.