Κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης προκάλεσε η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ, αντίθετα, αυξάνεται η ζήτηση στο φυσικό αέριο, αλλά και σε κλιματιστικά, πέλετ, ξύλα κλπ. Μάλιστα, τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος δείχνουν μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 90% σε σχέση με πέρυσι

Κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης προκάλεσε η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ, αντίθετα, αυξάνεται η ζήτηση στο φυσικό αέριο, αλλά και σε κλιματιστικά, πέλετ, ξύλα κλπ. Μάλιστα, τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος δείχνουν μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 90% σε σχέση με πέρυσι.

Από την άλλη η ΕΠΑ Αττικής παρουσίασε αύξηση συμβολαίων φυσικού αερίου κατά 24% την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης, τα μέσα θέρμανσης που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση διάδοσης σε σχέση με το παρελθόν είναι τα κλιματιστικά, τα ξύλα και τα πέλετ. Καθώς η τελική τιμή της κιλοβατώρας είναι κατά 40% περίπου χαμηλότερη από την τιμή του πετρελαίου (0,0786 ευρώ ανά κιλοβατώρα vs. 1,355 ευρώ ανά λίτρο), προβλέπεται τον φετινό χειμώνα τα κλιματιστικά να καταστούν πολύ δημοφιλή.

Εξάλλου, σε περίπτωση που μία πολυκατοικία επιλέξει την αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΠΑ, η μετατροπή σε μια πολυκατοικία 13 διαμερισμάτων (με εγκατεστημένη ισχύ 200.000 kcal/h)κοστίζει περίπου 4.500 ευρώ.

Σε ετήσια βάση, η εξοικονόμηση που θα διασφαλιστεί ανέρχεται στα 5.000 ευρώ.

 

Ήδη, η ΕΠΑ, ξεκίνησε χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνατότητα αποπληρωμής σε 18 ή 30 διμηνιαίες δόσεις, για λέβητες με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 140.000 kcal/h και μέχρι ποσού 12.300 ευρώ. Ταυτόχρονα, προσφέρει δωρεάν τα τέλη σύνδεσης για κεντρικές θερμάνσεις (αξία έκπτωσης 775 ευρώ) κτιρίων με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 140.000 kcal/h ή για συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 170.000kcal/h ανά νέο παροχετευτικό αγωγό.