Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των πέντε σοφών για τη γερμανική οικονομία, επισφραγίζοντας την εκτίμηση του Ολι Ρεν, επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ότι ακόμη και η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από την τριετή κρίση χρέους στη Ζώνη του Ευρώ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των πέντε σοφών για τη γερμανική οικονομία, επισφραγίζοντας την εκτίμηση του Ολι Ρεν, επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ότι ακόμη και η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από την τριετή κρίση χρέους στη Ζώνη του Ευρώ. Η επιτροπή των σοφών, δηλαδή των πέντε οικονομικών συμβούλων που παρέχουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τους στο γερμανικό κράτος, αναφέρει στην τελευταία 476σέλιδη έκθεσή της ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0,8% το 2013, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το τρέχον έτος.

Οι πέντε σοφοί για τη γερμανική οικονομία εκτιμούν ότι η εμπορική δραστηριότητα προς το εξωτερικό δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη, καθώς οι εισαγωγές θα επεκταθούν ταχύτερα από τις εξαγωγές. «Υπάρχουν διάχυτες τάσεις ύφεσης στην Ευρωζώνη που θα επηρεάσουν τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας από την εξασθένηση του εμπορίου και της εμπιστοσύνης», με τη συνακόλουθη πτώση των επενδύσεων να επιδρά αρνητικά.

Ο Πίτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη τηρήσει κριτική στάση στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, και οι υπόλοιποι τέσσερις σοφοί της επιτροπής επεσήμαναν ότι η γερμανική πρόταση για την άσκηση βέτο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «άστοχη και εξωπραγματική». Κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στη χάραξη του προϋπολογισμού της, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Η εκχώρηση του δικαιώματος άσκησης βέτο στην Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς ή η δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη θα ήταν «ένα εξαιρετικά δύσκολο βήμα, χωρίς να βρίσκει εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, ακόμη και στην περίπτωση της Γερμανίας», τονίζεται χαρακτηριστικά. Η γερμανική πρόταση για την άσκηση βέτο έχει, επίσης, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η σύγχυση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ως προς την επίλυση της τριετούς κρίσης χρέους δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωσή της στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώνουν, εξάλλου, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το γερμανικό υπουργείο Εμπορίου. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών σε βάθος δωδεκάμηνου αλλά και η εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο ναδίρ των τελευταίων δυόμισι ετών. Xθες η Eurostat ανακοίνωσε, επιπροσθέτως, μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,2% έναντι προβλέψεων για πτώση 0,1%.

Στην έκθεση της επιτροπής αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός στη Γερμανία θα απέχει σε μικρό βαθμό από πλήρη ισοσκελισμό για το τρέχον και το επόμενο έτος, βοηθούμενος από τα πλεονάσματα στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, οι επιμέρους προϋπολογισμοί των τοπικών αρχών θα είναι ελλειμματικοί, τονίζουν οι πέντε σοφοί για τη γερμανική οικονομία.