Αστανά - Αθήνα: Δυνατότητες και Προτεραιότητες για Συνεργασία

Αστανά - Αθήνα: Δυνατότητες και Προτεραιότητες για Συνεργασία
του κ. Σεργκέι Νουρτάγεβ, πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Αθήνα
Τρι, 13 Νοεμβρίου 2012 - 09:33
Το Καζακστάν βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες στην Ευρώπη, και αυτό έχει σημειωθεί αρκετές φορές στις διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο. Η εμπιστοσύνη και η προθυμία της Ελλάδας, χώρας με ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, να συνεργαστεί με το Καζακστάν επιβεβαιώνει τη βούληση του πολιτικού κόσμου και της επιχειρηματικής κοινότητας της Ευρώπης για ενίσχυση των σχέσεων με τη Δημοκρατία μας, που αντιμετωπίζεται ως σημαντικός συνεταίρος στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας
Το Καζακστάν βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες στην Ευρώπη, και αυτό έχει σημειωθεί αρκετές φορές στις διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο. Η εμπιστοσύνη και η προθυμία της Ελλάδας, χώρας με ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, να συνεργαστεί με το Καζακστάν επιβεβαιώνει τη βούληση του πολιτικού κόσμου και της επιχειρηματικής κοινότητας της Ευρώπης για ενίσχυση των σχέσεων με τη Δημοκρατία μας, που αντιμετωπίζεται ως σημαντικός συνεταίρος στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Με χαρά και υπερηφάνεια διαπιστώνουμε το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας μόνο το Καζακστάν έχει πρεσβεία στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα, ανάμεσα σε όλες τις άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, η Ελλάδα έχει επιλέξει τη χώρα μας για την έδρα της πρεσβείας της.
Αναμφισβήτητα, τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα της νεαρής μας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκαν εντός δύο δεκαετιών υπό την εποικοδομητική ηγεσία του προέδρου κ. Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, προκαλούν πραγματικά το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, και πιστεύουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και των επιχειρηματικών και κοινωνικών κύκλων στην Ελλάδα.

Οι νέες προτεραιότητες, όπως διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής του κράτους μας στην ετήσια ομιλία του, βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις στρατηγικές ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Καζακστάν και Ελλάδας.

Για τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι αναγκαία η ενίσχυση του νομικού πλαισίου. Μια σειρά συμφωνιών, που συμβάλλουν στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, βρίσκονται ήδη σήμερα σε ισχύ. Παρ' όλα αυτά, στην ημερήσια διάταξη εκκρεμούν συμφωνίες, η υπογραφή των οποίων μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας, αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Εκτός του γεγονότος ότι η Αστανά θεωρεί την Αθήνα υπεύθυνο πολιτικό συνομιλητή, η Ελλάδα αποτελεί για το Καζακστάν σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο. Και ακριβώς αυτό το στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των καζακικών και ελληνικών επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση ανάπτυξης εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων στους τομείς της παραγωγής και της καινοτομίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ως υπεύθυνο κράτος παραγωγής ενέργειας, το Καζακστάν δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η επιθυμία της Ελλάδας να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων συμβαδίζει με τα σχέδια της Αστανά να επεκτείνει τις διαδρομές των εξαγωγών υδρογονανθράκων.

Μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασία υπάρχουν και στον τομέα των μεταφορών. Το Καζακστάν και η Ελλάδα είναι κράτη διέλευσης. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευθούν ενεργά τις υπάρχουσες ευκαιρίες για να αυξηθεί ο όγκος μεταφοράς αγαθών με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη και την Ασία.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που πλήττει μάλλον ισχυρώς και την Ελλάδα, οι δύο πλευρές πρέπει να δώσουν ύψιστη σημασία στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στις οικονομίες των δύο χωρών και την αύξηση της εισροής κεφαλαίων στην αγορά. Το Καζακστάν επιθυμεί ζωηρώς να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας με άμεσο στόχο να εξέλθει από την κρίση.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 11/11/2012)