Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να βρεθούν τo 2017 οι ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Σ. Αραβία και τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν και μια ένδειξη του κατά πόσον η επανάσταση στον εντοπισμό ενεργειακών σχιστολιθικών κοιτασμάτων μπορεί να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό τοπίο διεθνώς
Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να βρεθούν τo 2017 οι ΗΠΑ, ξεπερνώντας τη Σ. Αραβία και τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν και μια ένδειξη του κατά πόσον η επανάσταση στον εντοπισμό ενεργειακών σχιστολιθικών κοιτασμάτων μπορεί να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό τοπίο διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ΙΕΑ είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοιες προβλέψεις. Επίσης, φανερώνει ότι η μεγάλη έκρηξη σε έργα άντλησης, η οποία έχει αποδεσμεύσει τα τεράστια κοιτάσματα δυσπρόσιτου πετρελαίου και φυσικού αερίου της βόρειας Αμερικής, μεταμορφώνει το ισοζύγιο πετρελαίου του κόσμου. Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετοί αναλυτές οι οποίοι προειδοποιούν ότι η έκρηξη σε πετρελαϊκά έργα στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο και δεν μπορεί ουδείς να προεξοφλήσει ότι θα συνεχίσει αμετάβλητη.

Στη σχετική της έκθεση για τις διεθνείς προοπτικές της ενέργειας, η ΙΕΑ επισημαίνει πως έως το 2030 οι ΗΠΑ θα καταστούν αυτάρκεις ενεργειακά, ενώ σήμερα εισάγουν σχεδόν το 20% των αναγκών τους. Οπότε τίθεται επιτακτικά το ερώτημα μήπως οι ΗΠΑ, οι οποίες σήμερα ελέγχουν το γεωπολιτικό παίγνιο ώστε να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη ροή πετρελαίου, απεκδυθούν τον ρόλο αυτόν. Πιθανότατα στη θέση τους να βρεθεί η Κίνα, η οποία συν τω χρόνω εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές πετρελαίου το οποίο προέρχεται από τη Μ. Ανατολή. Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η Β. Αμερική θα αναδειχθεί σε εξαγωγέα «μαύρου χρυσού» το 2035. Βέβαια, οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις βασίζονται στο ότι η δραστική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα, η οποία παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί. Εκτίμηση, που μπορεί να αποδειχθεί παρακινδυνευμένη ή αβέβαιη.

Το κλειδί στην ανάπτυξη των ενεργειακών έργων στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν οι FT, είναι η διαδεδομένη χρήση της οριζόντιας άντλησης, καθώς και τεχνολογιών με την εκμετάλλευση υδραυλικής ενέργειας, που διευκολύνει την πρόσβαση στα θεωρούμενα απρόσιτα κοιτάσματα. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις για τις δραστηριότητες αυτές, όπως το ότι η χρήση νερού μπορεί να περιοριστεί βάσει νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ το υπάρχον δίκτυο αγωγών των ΗΠΑ είναι ανεπαρκές για τις μελλοντικές ανάγκες. Τέλος, η ΙΕΑ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως η μείωση των εισαγωγών σε πετρέλαιο δεν θα τις προστατεύσεις από τις αλλαγές στην τιμή του.