Σήμερα, 14 Νοεμβρίου, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Gazprom στη Μόσχα ο Alexei Miller, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της OAO Gazprom, και ο Dr. Kurt Bock, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BASF SE, υπέγραψαν δεσμευτικό συμφωνητικό που περιγράφει τους βασικούς όρους και συνθήκες για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του κοινού έργου για την ανάπτυξη του σχηματισμού Achimov πεδίου Urengoi. Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το 2013

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Gazprom στη Μόσχα ο Alexei Miller, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της OAO Gazprom,  και ο Dr. Kurt Bock, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BASF SE, υπέγραψαν δεσμευτικό συμφωνητικό που περιγράφει τους βασικούς όρους και συνθήκες για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του κοινού έργου για την ανάπτυξη του σχηματισμού Achimov πεδίου Urengoi. Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το 2013.

Η συμφωνία προϋποθέτει ότι η συμμετοχή της Wintershall στο νέο έργο ανάπτυξης των οικοπέδων IVA και VA του σχηματισμού Achimov στο Urengoi μπορεί να ανέλθει στο 25% συν μια μετοχή.

Ακόμα προβλέπεται ότι η Gazprom μπορεί να λάβει το 50% των μετοχών της εταιρίας WINZ που αναλαμβάνει την έρευνα και παραγωγή του αερίου στη Νότια Θάλασσα, να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Wingas, που εμπλέκεται στην εμπορία και αποθήκευση του αερίου, στο 100%, καθώς και να αποκτήσει το 100% της εταιρίας WIEH (Wintershall Erdgashandelshaus Berlin) και της WIEE (Wintershall Erdgashandelshaus Zug).  

«Μέσω της συμφωνίας, η Gazprom και η BASF επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία στη διεθνή αγορά ενέργειας. Αυξάνοντας τη συμμετοχή μας στην εμπορία και αποθήκευση του φυσικού αερίου, συνεχίζουμε την επιτυχημένη μας πορεία  στην διασφάλιση της προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη. Η συμφωνία έρευνας και παραγωγής επεκτείνει το γεωγραφικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με έργα παραγωγής στη Ρωσία», δήλωσε ο Alexei Miller.

« Η ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων συνάδει με τη στρατηγική μας για επέκταση των δραστηριοτήτων μας στην έρευνα και παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου- μέσω οργανικής ανάπτυξης και στοχευόμενων εξαγορών. Με αυτό το βήμα, αναπτύσσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας που μετρά περισσότερα από 20 έτη: η Gazprom θα ενεργοποιηθεί περισσότερο στην εμπορία και αποθήκευση του φυσικού αερίου και, από κοινού, θα επεκτείνουμε την πρωτογενή παραγωγή», δήλωσε ο Dr. Kurt Bock.