Παρά την παρατεταμένη καλοκαιρία η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη. Η ζήτηση για κάλυψη των νοικοκυριών με φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος θέρμανσης εμφανίζεται να είναι συγκριτικά φθηνότερος με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την εξίσωση των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης

Παρά την παρατεταμένη καλοκαιρία η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη. Η ζήτηση για κάλυψη των νοικοκυριών με φυσικό αέριο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος θέρμανσης εμφανίζεται να είναι συγκριτικά φθηνότερος με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την εξίσωση των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, τα συμβολαιοποιημένα νοικοκυριά κατά το β’ εξάμηνο του 2012 είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος που καταγράφεται στο τηλεφωνικό κέντρο της στην ίδια περίοδο παρουσιάζει αύξηση κατά 130%. Πιο συγκεκριμένα, στο β’ εξάμηνο του έτους έγιναν 4.240 νέα συμβόλαια, έναντι 3.300 συμβολαίων που υπογράφηκαν πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Το φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι θα είναι φθηνότερο κατά 35% μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συγκριτικά με το ακριβό, πλέον, πετρέλαιο θέρμανσης. Στο δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος η μέση εξοικονόμηση με το φυσικό αέριο υπολογίζεται στο 39%, ενώ ως τα τέλη του έτους εκτιμάται στο 35%.

Βέβαια, οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομική κρίση δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την καταναλωτική συμπεριφορά για το φυσικό αέριο. Το γεγονός ότι διανύουμε το Νοέμβριο και τα νοικοκυριά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην Αττική δεν έχουν ανοίξει την παροχή για φυσικό αέριο είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει τα έσοδα της ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι ο χειμώνας είναι μπροστά, συν το γεγονός ότι η σαιζόν που πέρασε συγκαταλέγεται στους βαρύτερους χειμώνες, ειδικά για τα δεδομένα της Αττικής. Έτσι, η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής εκτιμά ότι θα παρουσιάσει κερδοφόρα χρήση και το 2012, χωρίς, όμως, να φθάσει στα επίπεδα του 2011, οπότε εμφάνισε κέρδη προ φόρων 39,390 εκατ. ευρώ, με έσοδα ύψους 231,274 εκατ. ευρώ.

Και η ΕΠΑ Αττικής δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των τιμολογίων της. Όπως αναφέρθηκε στο energia από αρμόδια πηγή της εταιρίας, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε επίπεδο που δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, προστέθηκε ότι το πρόβλημα των επισφαλειών είναι υπό τον έλεγχο της, με το σκεπτικό, ότι διαθέτει, όπως ειπώθηκε, ευέλικτους μηχανισμούς είσπραξης.

Η διοίκηση της εταιρίας εστιάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της όχι τόσο στην επέκταση του δικτύου, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε εμπορικές επενδύσεις, για την προσέλκυση νέων πελατών. Ως τώρα έχει κατασκευάσει δίκτυα 3.000 χλμ., τα οποία εξυπηρετούν 700.000 νοικοκυριά και περίπου 1.500.000 καταναλωτές. Επέκταση του δικτύου εξακολουθεί να γίνεται, αλλά σε μικρή κλίμακα, σε σχέση με το παρελθόν, αναφέρθηκε από την ίδια πηγή.

Σε σχέση με τη δυνατότητα και τρίτων προμηθευτών χρήσης του δικτύου της ΕΠΑ Αττικής, η εταιρία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από κανέναν η διευκόλυνση αυτή. «Αν κληθούμε να διαθέσουμε το δίκτυο μας θα το κάνουμε, με την αντίστοιχη τιμολόγηση για τη χρήση δικτύου», αναφέρθηκε από στέλεχος της εταιρίας.