Σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προκαλέσει η κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και διπλωματικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν το κατά πόσον είναι εφικτό, σε επίπεδο τεχνικό και νομικό, να συγκροτηθεί «εναλλακτικός» ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χωρίς τη Βρετανία

Σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προκαλέσει η κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και διπλωματικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν το κατά πόσον είναι εφικτό, σε επίπεδο τεχνικό και νομικό, να συγκροτηθεί «εναλλακτικός» ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χωρίς τη Βρετανία. Αφορμή γι’ αυτήν την κίνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη δόθηκε με τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζητεί να παγώσει σε πραγματικούς όρους ο προϋπολογισμός ύψους 1 τρισ. ευρώ του 2014-2020, απειλώντας, μάλιστα, με βέτο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία επ’ αυτού.

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος τελεί υπό έντονες πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του των Συντηρητικών, ζητεί περιστολή και αντιτίθεται στην προτεινόμενη αύξηση της τάξεως του 5% εν συγκρίσει με τον τρέχοντα προϋπολογισμό 2007-2013. Εάν ισχύσουν τα όσα αναφέρουν οι Financial Times, τότε θα καταρτιστεί «εναλλακτικός» ετήσιος προϋπολογισμός, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και για την ψήφισή του θα χρειάζεται μόνο πλειοψηφία των κρατών-μελών, υπερσκελίζοντας το βρετανικό «όχι». «Με το δεδομένο της άρνησης αυτής τόσο σε επίπεδο κρατών-μελών όσο και σε επίπεδο Βρυξελλών εξετάζεται μια πιθανή λύση σε επίπεδο των 26 της Ε.Ε.», τόνισαν έγκυρες πηγές. Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι «προφανώς και το ενδεχόμενο εναλλακτικού προϋπολογισμού συζητείται στις Βρυξέλλες, αλλά η υλοποίησή του θα ήταν απαράδεκτη». Αλλωστε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον, «η Βρετανία συνεισφέρει σημαντικά στον προϋπολογισμό και έχει δικαίωμα να ομιλεί». Εκτιμάται ότι είναι η Γαλλία, η οποία προωθεί τα περί εναλλακτικού προϋπολογισμού, διότι μία μείωση στα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πλήξει και τον κλάδο της γεωργίας της.

Απομονωτισμός

Η σκληρή στάση του Λονδίνου οξύνει τις τάσεις αποστασιοποίησής του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κλονίζοντας έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, που τεχνικά υπάρξει τέτοια εξέλιξη με «εναλλακτικό» ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με αποκλεισμένη τη Βρετανία, η κατάσταση θα είναι πολύ περίπλοκη. Το δημοσίευμα των Financial Times προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των Συντηρητικών του κ. Κάμερον και ειδικά όσων δεν διάκεινται φιλικά στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το αίτημα για δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. επανήλθε. «Είναι τώρα η στιγμή ο Ντέιβιντ Κάμερον να αποφασίσει εάν θα δεχθεί το ράπισμα και θα στρέψει και το άλλο μάγουλο ή θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να απομακρύνει τη Βρετανία από αυτή τη φάρσα του κράτους-μέλους της Ε.Ε.», ισχυρίζονται οι πιο σκληροπυρηνικοί.

Ο δε Ρίτσαρντ Ασγουορθ, επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Συντηρητικών στις Βρυξέλλες, επισημαίνει τα εξής: «Το βρετανικό βέτο δεν είναι απλώς πονοκέφαλος για τις Βρυξέλλες, αλλά μία νομική πραγματικότητα, η οποία ενδεχομένως υπαγορεύει αλλαγή συνθηκών. Διεξάγονται έντονες συζητήσεις στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει ψυχραιμία, αλλά η Βρετανία δεν θα ενδώσει σε απειλές». Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι αντιρρήσεις για τον αυξημένο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ήδη υποστεί περικοπές 80 δισ. ευρώ από τον αρχικώς σχεδιασθέντα, διατυπώνονται και από τη Σουηδία και ίσως να εμφανιστούν και άλλες χώρες. Κατά τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία από το 10% προηγουμένως στο 30%.Συνεκτιμώντας τα προαναφερθέντα, οι συζητήσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αναμένεται να συνεχιστούν και το 2013.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι «πέραν των των άλλων, οι δαπάνες στο πεδίο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα πρέπει να διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, φαίνεται να προτιμά ηπιότερους τόνους από τον Βρετανό ομόλογό του, αν και διευκρίνισε ότι και η δική του χώρα είναι η τρίτη κατά σειρά στο ύψος της συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό συνολικά. «Οι θέσεις μας εμπεριέχουν στοιχεία, τα οποία δεν συμπίπτουν πλήρως, για να χρησιμοποιήσω μία βρετανική έκφραση», διεμήνυσε ο κ. Μόντι. «Αν και παραμένουμε υπέρμαχοι ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με έμφαση στο μέλλον και τις προοπτικές του, δεν είμαστε τόσο πολύ πεπεισμένοι όπως η Βρετανία για το ότι υπάρχει ανάγκη σημαντικής περιστολής στο ύψος του προϋπολογισμού». Tέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης στη Βρετανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον επικεφαλής τους Εντ Μίλιμπαντ να δηλώνει: «Το να ανήκει η Βρετανία στην Ευρώπη ωφελεί τις επιχειρήσεις της χώρας και η οποιαδήποτε έξοδός της θα ισοδυναμούσε με προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων».