Η ΕΕ χρειάζεται επαρκή κεφάλαια και ευέλικτο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για να ενισχύσει την οικονομία και την αγορά εργασίας της, υπογράμμισαν οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Αυτό ήταν το μήνυμα προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, όπου θα επιδιωχθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

Η ΕΕ χρειάζεται επαρκή κεφάλαια και ευέλικτο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για να ενισχύσει την οικονομία και την αγορά εργασίας της, υπογράμμισαν οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Αυτό ήταν το μήνυμα προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, όπου θα επιδιωχθεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020. Το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα ενώ οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από το ΕΚ.

"Πρέπει να πάμε κάτω από την πρόταση της Επιτροπής", δήλωσε ο Κύπρος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, ενώ επεσήμανε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη Η τελευταία πρόταση, που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, "περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας", προσέθεσε ο ίδιος. Η πρόταση αυτή μιλάει για 80 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα ποσά που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η πρόταση της Επιτροπής είναι 1,033 τρισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020).

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό είναι "ένα τεστ για την αξιοπιστία της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso. "Μερικοί άνθρωποι λένε "ας κάνουμε περικοπές" και στη συνέχεια προσποιούνται πως αυτό δεν κάνει καμία διαφορά, όμως μια μικρή μεταβολή στον προϋπολογισμό της ΕΕ προκαλεί μια τεράστια διαφορά για τους ανθρώπους με βάση τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να δώσω ένα ακριβές παράδειγμα: για κάθε δισεκατομμύριο που θα κοπεί από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων κατά την επταετία 2014-2020) 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απολέσουν τη χρηματοδότηση που θα μπορούσαν να λάβουν", υπογράμμισε ο κ. Barroso.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Joseph Daul, προειδοποίησε ότι με προϋπολογισμό κάτω από το 1% του ευρωπαϊκού Ακαθ.Εγχ.Εισοδήματος "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις τρέχουσες πολιτικές". Σημείωσε ότι 517 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός ισχυρού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν υπεύθυνο προϋπολογισμό για την υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων και υποσχέσεων, προσθέτοντας ότι "οι επενδύσεις για το μέλλον είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση" .

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda, επέκρινε έντονα την εγωιστική στάση που επιδεικνύουν ορισμένα κράτη μέλη. "Ακούμε ανθρώπους να μιλούν για 50 δισ. λιγότερα, 80 δισ. , 100 δισ., ή ακόμη και 200 δισ. λιγότερα. Πρόκειται για έναν επαίσχυντο αγώνα ισοπέδωσης, σαν να είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ένα παιχνίδι αριθμών", δήλωσε ο κ. Swoboda προσθέτοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται "επαρκή κεφάλαια για να αποδώσει".

Ο Βέλγος, Guy Verhofstadt, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, συνέκρινε τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τους εθνικούς προϋπολογισμούς δηλώνοντας τα εξής: "Η όλη συζήτηση είναι γελοία. Μιλάμε για το 1% του Ακαθ.Εγχ.Εισοδήματος της ΕΕ, το οποίο είναι μικρότερο από τον προϋπολογισμό του Βελγίου ή της Αυστρίας Οι γερμανικοί και γαλλικοί προϋπολογισμοί είναι από 8 έως 10 φορές μεγαλύτεροι από αυτόν της ΕΕ. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό προϋπολογισμό, καθώς η συγκέντρωση πόρων σε επίπεδο ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε συμφωνία πηγαίνει κάτω από την πρόταση της Επιτροπής" .

Μιλώντας εκ μέρος των Πρασίνων, η Helga Trüpel υπογράμμισε τα εξής: "Η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λάθος όταν μας είπε πριν από δύο εβδομάδες ότι τα 27 κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να επενδύσουν το 3% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η ίδια ηγείται μιας ομάδας κρατών που είναι καθαροί πληρωτές και θέλουν να κόψουν τα κονδύλια για την έρευνα και ανάπτυξη κατά 12%, προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από την τρέχουσα προεδρία".

Ο επικεφαλής των Συντηρητικών, Martin Callanan, επέκρινε εκείνους "που πιστεύουν ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί με περισσότερη Ευρώπη". Απέρριψε την ιδέα ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένας προϋπολογισμός επενδύσεων, σημειώνοντας ότι το 40% πηγαίνει σε αγροτικές επιδοτήσεις και το 6% σε διοικητικά έξοδα. Ο κ. Callanan παρόλα αυτά επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν τα ποσά στο ταμείο συνοχής για τα κράτη μέλη που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΕΔ, ο Nigel Farage, δήλωσε τα εξής: "Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΕΕ μιλά για τη λήψη ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί δεν έχουν υπογραφεί εδώ και 18 συναπτά έτη. Εάν ήταν επιχείρηση, οι διευθυντές, ή στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή, θα ήταν όλοι στη φυλακή".