Με προβληματισμό αντιμετωπίζει η αγορά, τον τρόπο που επιδιώκει να εφαρμόσει η ΔΕΠΑ, το άνοιγμα της αγοράς με τη δημοπράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Με προβληματισμό αντιμετωπίζει η αγορά, τον τρόπο που επιδιώκει να εφαρμόσει η ΔΕΠΑ, το άνοιγμα της αγοράς με τη δημοπράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
 
Μεγάλοι και βιομηχανικοί καταναλωτές, επισημαίνουν στο euro2day ότι ενώ το πνεύμα της απόφασης είναι απόλυτα αποδεκτό, οι λεπτομέρειες στην εφαρμογή της οδηγούν στην καταστρατήγησή του. Ενώ δηλαδή η απόφαση θα έπρεπε να οδηγήσει στο αναμενόμενο gas release, (δημοπρασίες ποσοτήτων αερίου) τελικά μόνο αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Ορισμένοι δε εκ μέρους των βιομηχανικών, δε διστάζουν να μιλήσουν για εξαπάτηση την οποία υφίστανται.

Όπως τονίζουν στο euro2day, τη στιγμή που η μείωση του ενεργειακού κόστους έχει καταστεί παράγων επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, ο τρόπος που τείνει να εφαρμοστεί το σύστημα των δημοπρασιών δεν προσφέρει καμία διέξοδο στο ζωτικό πρόβλημα, ενώ οι βιομηχανίες καλούνται να συμμετάσχουν, απλώς για να το νομιμοποιήσουν.

Μεγάλοι πελάτες της ΔΕΠΑ, επισημαίνουν επιπλέον ότι οι δημοπρασίες αφορούν σε ποσότητες που παραδίδονται «στην πόρτα του πελάτη» και όχι στα σύνορα, εκεί που τις παραλαμβάνει η ΔΕΠΑ.

Αυτό σύμφωνα με τους ίδιους, τους στερεί την ευελιξία διαχείρισης που θα έπρεπε να έχουν, καθώς είναι διαφορετικό να αγοράζουν την ενέργεια (φυσικό αέριο) από τη ΔΕΠΑ και να χρεώνονται ξεχωριστά από το ΔΕΣΦΑ για τους όρους χρήσης του δικτύου (μεταφοράς φυσικού αερίου), από το να τους χρεώνει το συνολικό «πακέτο» η ΔΕΠΑ.

Το άλλο σημείο στο οποίο διατυπώνονται αντιρρήσεις, αφορά στη μέθοδο διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης στο πλαίσιο των δημοπρασιών.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «η τιμή εκκίνησης θα περιλαμβάνει το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας του μίγματος αερίου που εισάγεται από τη ΔΕΠΑ βάσει των μακροχρονίων συμβάσεων προμήθειας (συμπεριλαμβανομένων τυχόν χρεώσεων που θα επιβάλλει ο ΔΕΣΦΑ στα σημεία εισόδου του ΕΣΦΑ), λαμβανομένων υπόψη και των αιτημάτων των προμηθευτών της για αναθεώρηση των τιμών προμήθειας, και (β) το διαχειριστικό κόστος της ΔΕΠΑ».

Για τα σημεία αυτά αναρωτιούνται στην αγορά γιατί στην τιμή εκκίνησης να λαμβάνεται υπ΄ όψιν μόνο το κόστος που προκύπτει από τις μακροχρόνιες συμβάσεις και όχι και το κόστος των ευκαιριακών αγορών (αγορά spot) που σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότερο από αυτό των μακροχρόνιων συμβάσεων.

Επίσης ερωτήματα τίθενται για τον προσδιορισμό του διαχειριστικού κόστους της ΔΕΠΑ. Ποιο είναι δηλαδή το κόστος. Αυτό που δηλώνει η ίδια η ΔΕΠΑ, ή αυτό που θα έπρεπε να είναι για μια εταιρεία προμήθειας με τις συμβάσεις και το πελατολόγιο της ΔΕΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι εφ΄όσον η ΔΕΠΑ θέλει να αποκτήσει πελατοκεντρική νοοτροπία, τότε καλό είναι να ακούει για τις πραγματικές ανάγκες των πελατών της επιδιώκοντας να τις ικανοποιήσει, πάντα στο μέτρο του δυνατού.


Οι βιομηχανικοί καταναλωτές

Από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών, εχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέλευση των μελών του, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συμφωνηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέλευση αποφασίστηκε να γίνουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπουργεία, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ προκειμένου να επισημανθούν τα σημεία που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε η βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

Σε περίπτωση δε, που δεν καταστεί εφικτή η τροποποίηση των όρων δημοπράτησης, προς όφελος των τελικών καταναλωτών, όπως είναι και η βούληση του ΥΠΕΚΑ, τότε οι βιομηχανίες - μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου, δεν θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.
 
Ένα από τα κυριότερα σημεία στα οποία έχουν αντιρρήσεις οι βιομηχανικοί καταναλωτές, αφορά στο ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι οι καλύτερες τιμές που ενδεχομένως θα εξασφαλίσουν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες και θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, θα μεταφερθούν και στους πελάτες τους καταναλωτές.

Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός βιομηχανικών καταναλωτών προμηθεύεται αέριο από τις ΕΠΑ και οι τελευταίες είναι θυγατρικές της ΔΕΠΑ, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, ενώ οι βιομηχανίες φοβούνται ότι αυτές τελικά θα λειτουργήσουν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και όχι σε όφελος του καταναλωτή.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες (gas release) ως μέτρο υιοθετήθηκε μετά από παρότρυνση του υφυπουργού ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, λόγω της κρισιμότητας της συγκυρίας.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι προτίθεται να θέσει σε δημοπράτηση 1000 δικαιώματα που αντιστοιχούν σε περίπου 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το Δεκέμβριο. Βάσει της απόφασης της Επ.Αντ. κάθε χρόνο θα δημοπρατεί ηλεκτρονικά το 10% της κατανάλωσης της προηγούμενης χρονιάς.

(από www.euro2day.gr, 27/11/2012)