Πώς θα επηρεαστεί το κυπριακό ποδόσφαιρο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, νότια της Κύπρου; Τι δείχνουν ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες; Πόσο γενναιόδωρες είναι οι εταιρείες στις οποίες έχουν δοθεί οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και πόσο τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο; Το Κατάρ, κρατίδιο δύο εκατ. κατοίκων, έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα αερίου παγκοσμίως και το δωδέκατο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου.

Πώς θα επηρεαστεί το κυπριακό ποδόσφαιρο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, νότια της Κύπρου; Τι δείχνουν ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες; Πόσο γενναιόδωρες είναι οι εταιρείες στις οποίες έχουν δοθεί οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και πόσο τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο; Το Κατάρ, κρατίδιο δύο εκατ. κατοίκων, έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα αερίου παγκοσμίως και το δωδέκατο μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου.

Ξόδεψε 32,5 εκατ. ευρώ σε δημόσιες σχέσεις και μάρκετινγκ για να πάρει το Μουντιάλ του 2022 μέσα στην πυρακτωμένη έρημο, ενώ θα ξοδέψει -κρατηθείτε- 170 δισ. ευρώ για να το διοργανώσει (με σύστημα κλιματισμού σε όλα τα γήπεδα) - οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου κόστισαν 26,5 δισ. ευρώ. Μία ποδοσφαιρική διοργάνωση απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο από τον φυσικό πλούτο του κρατιδίου.

Η Βενεζουέλα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις αραβικές χώρες και το όγδοο μεγαλύτερο σε φυσικό αέριο. Η κρατική εταιρεία ενέργειας έδωσε το όνομά της σε ποδοσφαιρική ομάδα (Atletico PDVSA Gas FC) και χορηγεί την ομάδα F1 Williams, με την οποία τρέχει ο Βενεζουελάνος Παστόρ Μαλντονάτο. Τη δική της ομάδα έχει και η κρατική εταιρεία της Ινδίας (ONGCFC), που χρηματοδοτεί και τη δημιουργία σχολών ποδοσφαίρου στη χώρα.

Το έβδομο μεγαλύτερο απόθεμα αερίου έχει το Αζερμπαϊτζάν. Η κρατική εταιρεία (SOCAR) χορηγεί με πολλά εκατομμύρια τη Νέφτσι Μπακού, που απέκλεισε τον ΑΠΟΕΛ, είναι η κύρια χορηγός της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, αλλά και των εθνικών ομάδων της γειτονικής Γεωργίας, του Τιμούρ Κετσπάγια.Την Ντινάμο Τιφλίδας χορηγεί η πετρελαϊκή Gulf Georgia.

Στην Ιαπωνία, η Nippon Oil είναι η κύρια χορηγός της Tokyo FC, επενδύει στην ανάπτυξη του μπέιζμπολ (ανεπίσημα εθνικό άθλημα στη χώρα) και χορηγούσε την ομάδα της Honda στη F1. Χορηγός στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κολομβίας είναι η καναδικών συμφερόντων εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Pacific Rubiales, ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στη χώρα το 2010.

Μία ενεργειακή χορηγία αποτελεί ανταπόδοση στην κοινωνία και εξαρτάται από τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά της. Στη Νορβηγία, η ιταλική Eni χορηγεί πολιτιστικά γεγονότα και ακραία σπορ, όπως διαγωνισμοί ψαρέματος, ενώ στη Νιγηρία η Total χρηματοδοτεί προγράμματα για την εκπαίδευση παιδιών και τον ατομικό αθλητισμό (τένις, σνούκερ, μπιλιάρδο, κολύμβηση).

Οι «κυπριακές» εταιρείες (σε παρένθεση ο αριθμός του οικοπέδου που πήρε)

Gazprom (9):Ρωσική, χορηγεί το ΤσάμπιονςΛιγκ, τη Σάλκε, την Τσέλσι, τον Ερυθρό Αστέρα και είναι ιδιοκτήτρια της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Total (9,11):Επενδύει στον αθλητισμό στην Αφρική, ενώ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο μηχανοκίνητο σπορ, χορηγώντας γαλλικές ομάδες F1 και ράλι.

Eni (2, 3):Ιταλική, έχει παρουσία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό (χορηγεί τα Super Bikes) και τα ακραία σπορ. Στη Νορβηγία χορηγεί διαγωνισμούς ψαρέματος!

Noble (12):Αμερικάνικη, χορηγεί ομάδες νέων στο ράγκμπι, στη Ν. Αφρική. Προτιμά να βοηθά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Delek (12):Ισραηλινή, δεν δραστηριοποιείται στον αθλητισμό.

Novatek (9):Ρωσική, ιδιωτική, δεν δραστηριοποιείται στον αθλητισμό.

Kogas (2, 3):Κορεάτικη, δεν δραστηριοποιείται στον αθλητισμό.

Tullow Oil: Κολοσσός πίσω από τη Σάντερλαντ

Τα ενεργειακά κοιτάσματα δεν αφήνουν χρήματα μόνο στη χώρα όπου εντοπίζονται. Άραβες και Ρώσοι αγοράζουν ομάδες στη Βρετανία (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Χαρτς) και στη Γαλλία (Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό). Μαζί με Γιουνάιτεντ, Σίτι και Λίβερπουλ, με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, η Σάντερλαντ έχει την τρίτη πιο ακριβή χορηγία φανέλας στον κόσμο, πίσω από Μπαρτσελόνα και Μπάγερν και μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Το «Invest in Africa», που προβάλλει, είναι το αθώο μήνυμα που περνά ο πολυεθνικός κολοσσός Tullow Oil, ο οποίος έχει επικεντρωθεί σε κοιτάσματα σε Γκάνα και Ουγκάντα, ενώ ανταποδίδει στην αφρικανική ήπειρο προωθώντας την μέσω της ΠρέμιερΛιγκ. Η Petramina, κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδονησίας, χορηγεί τη Μίλαν.

Gazprom: Η πλέον «φίλαθλη» εταιρεία και τα μεγάλα deal

Η πλέον φίλαθλη εταιρεία ενέργειας είναι η Gazprom, κρατική εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας. Είναι ιδιοκτήτρια και ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια για την Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης, απ' όπου κατάγεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Καθώς η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου, χορηγεί με 200 εκατ. ευρώ (για δέκα χρόνια) τη Σάλκε, ομάδα που υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Την επιλέξαμε διότι είναι στην κοιλάδα του Ρουρ, ενεργειακό κέντρο της εταιρείας», απαντά η Gazprom, σε ερώτηση γιατί δεν χορηγεί τη Μπάγερν. Αγοράζοντας το 51% της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Σερβίας, η Gazprom έκλεισε deal 20 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια με τον Ερυθρό Αστέρα, συν μπόνους 500.000 ευρώ για κάθε πρωτάθλημα που κατακτά την περίοδο 2010-2015.Καθώς μπήκε στη βρετανική αγορά μέσω της Gazprom Marketing & Trading επέλεξε να χορηγήσει την Τσέλσι «με χρήματα που προκύπτουν από τις δραστηριότητές μας στη Βρετανία» όπως λέει η μητρική Gazprom.

Φέτος η εταιρεία έκλεισε συμφωνία 40 εκατ. ευρώ το χρόνο για χορηγία του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ χρηματοδοτεί με 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, μέσω της θυγατρικής Kaz Ros Gaz την FC Kayratτου Καζακστάν, ενώ φήμες τη συνέδεαν (όπως και τη SOCAR) με φημολογούμενη χορηγία 10 εκατ. ευρώ στην ολλανδική Φίτεσε και 500.000 ευρώ στη βουλγαρική ΤΣΚΑ Σόφιας. Σχετικά με τα κριτήρια μίας χορηγίας η Gazprom εξηγεί ότι λαμβάνεται υπόψη η «εικόνα, η ιστορία, οι φιλοδοξίες και ο όγκος των οπαδών μίας ομάδας». Και οι διασυνδέσεις της, θα λέγαμε εμείς.

Total: Στηρίζει πιο πολύ το μηχανοκίνητο σπορ

H γαλλική Total είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις χορηγίες της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ιδιαίτερα σε ομάδες γαλλικών συμφερόντων. Φέτος στη Formula 1 χορηγούσε τη Lotus, Red Bull και προσωπικά τον Γάλλο πιλότο Ρομέν Γκροσγιάν, ενώ για χρόνια στήριξε την παρουσία των Citroen και Peugeot στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι αλλά και την εργοστασιακή ομάδα της Renault. Πάντως στην Αίγυπτο χορήγησε πέρσι την ποδοσφαιρική ομάδα της Ζαμάλεκ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής. Σε κάθε χώρα δραστηριοποίησης έχει ξεχωριστό γραφείο που χειρίζεται τις χορηγίες ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της εταιρείας.

(από www.sentragoal.com.cy)